Old Time RNR Magazine

Az egész lemez él! – ARONS LCC. – Cracks & Scratches (lemezkritika)

2017. október 29. - Sebők_Tamás

arons_lcc_2017_press_v2.jpg

Hamarosan zárjuk az évet, és már serényen gyűjtögetem, az OTRNR idei Top20 albuma listához a jobbnál jobb lemezezeket. Most még azonban egy lemezajánlóval készülök nektek, egy olyan előadótól és zenekarától, akik tavaly a fent említett listán Top5-be kerültek.

A folk-rock vonalon mozgó ARONS Land Cargo Co. magasra tette a mércét az Always Closer Never There című debütáló albumával 2016-ban. Nemrégiben megjelent a csapat második nagylemeze, Cracks & Scratches címmel, ami nyugodtan kijelenthetjük, hozta a szintet.

Az tavalyi lemezzel összehasonlítva elmondható, hogy a Cracks & Scratches esetében háttérbe szorulnak a vintage-rockos elemek és a 60-as 70-es évek amerikai akusztikus folk-rock zenéit idézi fel leginkább a korong. A felvételeknél is eszközöltek változást a srácok, az új lemezt - az előzővel ellentétben - már sávonként rögzítették. Nah de térjünk rá a dalokra.

A Those Days egy befordultabb, merengő ballada westernes köntösben, melynek középpontjában a személyes konfliktusok és érzelmek állnak. Valahogy mindig is közel álltak hozzám az ilyen jellegű dalok zeneileg egyszerű, mégis tele van élettel. A Cross Blues Desert mondhatni ennek a reciproka: tempós, dallamos slide-os country-blues-rock. A Rusty Old Wreck egyik nagy kedvencem. Teljesen át tudom érezni a hangulatát, ugyanis - mint a címe mutatja - a rozsdás öreg roncsok himnusza ez a dal, legyenek ezek a roncsok autók, hangszerek, képek, bútorok, vagy emberek. A River of Ease egy csendes altató, és mielőtt éppen elaludnánk, máris töprenghetünk a Multiverse-en. Ez a dal ugyanis magáról az életről, a lehetőségekről szól és arról, hogyan is vagyunk mi ennek kovácsai. Az Expert Beginner nem csak a címében hordoz paradox jelleget, hanem a szövegében is. Igazi korai Bob Dylan dalokat idéző darab. Egyszerű akkordmenet, szájharmonika és a szöveg mindent elmond. A Rainy Road valahol Gary Clark Jr. nyomdokain indult el és a többször elkövetett helytelen döntéseket és következményeiket foglalja dalba. A rockolás után a Venturing High balladája zárja a lemezt, amit a Reprise frissítő fuvallatai követnek.

Mit is mondhatnék zárásként? Ez a lemez teljes egészében él. Rendkívül szimpatikus, hogy hétköznapi dolgokat, érzéseket, gondolatokat fogalmaz meg. Olyanokat, amelyek bármely földi halandóval megesnek. Mindezt teljesen emészthető formában pakolták a lemezre, egyszerű dalok, de sokat mondanak. Ajánljuk mindenkinek, hogy hallgassa meg, mondjuk itt!

 

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr513113730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása