Old Time RNR Magazine

Hetvenes évek TOP100 – I. rész (1970)

2016. március 27. - Sebők_Tamás

top_100_rock_album.jpgHát ezek nem százasak! Mi viszont megcsináljuk a nagy 100-as listánkat. Új rovatunkban, 10 cikken keresztül mutatjuk be nektek a hetvenes évek rock világának 100 legjobb albumát. Hogy hogyan? Az egyes részek egy adott évbe kalauzolnak el benneteket és mutatják be azon esztendő 10 meghatározó lemezét. És el is kezdenénk az egészet az 1970-ben megjelent 10 legjobb albummal (rangsorolás nélkül!). Hát nem volt könnyű dolgunk. Íme az eredmény:

Steppenwolf  - ”7”

A ”7” a Steppenwolf ötödik nagylemeze, és az első, melyen George Biondo basszusgitározik. A szakma nem igazán értékelte pozitívan a lemezt a csapat hazájában a Top40-be se kerültek be, viszont megmaradtak jellemző hangzásviláguknál és nem tudunk a nélkül elmenni, hogy olyan komoly darabok kerültek fel a lemezre, mint a ’Renegade’, mely John Kay frontember életrajzi dala – ha lehet így fogalmazni. Kiemelendő a ’Who Needs Ya’, melyet az első kislemezként adtak ki, és itt van még a ’Forty Days, Forty Nights’ című Muddy Waters átdolgozás, vagy a ’Pusher’ után egy újabb Hoyt Axton dal, a ’Snowblind Friend’. Nem értünk egyet a szakmával, mert ez a lemez igen is jó, és nálunk ott van a Top10-ben 1970-ből.

Jimi Hendrix – ”Band Of Gypsys”

A ”Band Of Gypsys” egy koncertlemez, Jimi Hendrix életének utolsó albuma, és első, melyen nem a híres The Experience csapatával játszik. A korongot 1970. január 1-én rögzítették a New York-i Fillmore East-ben, Buddy Miles dobossal és Billy Cox basszusgitárossal. A zenekar újév napján 4 koncertet adott, és az utolsó kettő előadás anyagát válogatták össze az albumra. Ami igazán fontossá teszi a dupla lemezes anyagot, hogy új dalokat játszottak rajta, amikből sosem lettek stúdiófelvételek.

 

Cactus – ”Cactus”

A ”Cactus” az amerikai hard rock csapat magáról elnevezett első albuma. A szakma átlagosan 4.5/5-el értékelte a lemezt, mely az Atco kiadónál jelent meg 1970 júliusában. Az albumon található 8 dalból 2 átdolgozás: Az igen pörgősre sikerült ’Parchman Farm’(Mose Allison) nyitódal mellett, a "You Can't Judge a Book by the Cover" című Willie Dixon nóta is ékesíti a lemezt.

Crosby Stills Nash & Young – ”Déjá Vu”

A nagy négyes, a Crosby Stills Nash & Young második lemeze – egészen pontosan az első, mert Young nem szerepel a ’69-es albumon - a ”Déjá Vu” 1970 márciusában „sokkolta” a hallgatóságot, és több mint egy hétig tanyázott a pop album chart élén. Mindezek mellett 4 kislemeze, a ’Woodstock’, a ’Teach Your Children’, a ‘Carry On’ és az ’Our House’ is top listás single lett.

 

Deep Purple – ”Deep Purple In Rock”

A ”Deep Purple In Rock” a Deep Purple negyedik nagylemeze, ezen felül a Mark II-es felállás debütálása. A felállás persze egy új stílusvilágot adott a zenekarnak. Megjelent a velejéig ütős, igazi hard-rock orientált Deep Purple. A ‘Speed King’ és a ‘Flight of the Rat’ kitűnő példái a zenekar új elképzeléseinek, mégis az egyik leghíresebb felvétel a ’Child In Time’, melyet meglepő módon a Ritchie Blackmore-tól megszokott Fender Stratocaster helyett egy Gibson gitáron játszott fel a gitáros. A darab nem mellesleg erről a korongról egyedüliként került fel a két évvel később megjelent Made In Japan albumra is.

Free – „Fire And Water”

Az angol blues rock bagázs harmadik nagylemeze hozta meg számukra az igazi áttörést. A ”Fire and Water” a brit listák 2. helyéig csúszott fel, majd Amerikában is Top20-ban végeztek. A címadó dal mellett muszáj megemlítenünk a zenekar talán legismertebb slágerét, az ’All Right Now’-t, mely szintén ezt a lemezt ékesíti, akárcsak a balladisztikus magasságokba emelhető ’Mr. Big’.

Grand Funk Railroad – ”Grand Funk”

A sokszor „Vörös Album”-ként is emlegetett ”Grand Funk” az amerikai Grand Funk Railroad talán legismertebb, legkedveltebb lemeze. Az egész korong egy az egyben nagyon klappol, de ha a kulcs dalokat kell megemlíteni, akkor ’A Got This Thing On The Move’, ”In Need” párosa mellett talán az "Inside Looking Out" című The Animals feldolgozást lehet említeni. A ”Grand Funk” a közönség mellett a szakma elismerését is kivívta, a Billboard Lista 11-én is tanyázott.

Humble Pie – Humble Pie

A Humble Pie magáról elnevezett albumára sokan egy átmeneti lemezként tekintenek, mely egy könnyedebb világból (első két album) indul és egy hard rock-os, erővel duzzadó zenei világba érkezik. Az erős kontrasztokat a maguk a dalok is szemléltetik, például hasonlítsuk össze az ’Earth And Water Song’-ot az utána következő ’I’m Ready’-vel, vagy a ’Red Light Mama Red Hot’-ot a híres ’Live With Me’-vel.

Led Zeppelin – ”Led Zeppelin III.”

A lemezt a Led Zeppelin rajongói közül is sokan „céltalan bolyongás”-ként aposztrofáltak, az akusztikus dalokat pedig a , a Crosby Stills Nash & Young-tól való lopásnak titulálták. Az ilyen negatív megnyilvánulások ellenére a Led Zeppelin III. az Atlanti Óceán mindkét partján első helyre tört. Az idő múlásával pedig csak tovább érik a lemez sikere.

 

Black Sabbath – ”Paranoid”

A Black Sabbath második albuma eredetileg a ”War Pigs” címet kapta volna, de a Vietnámi-háború miatt jobbnak látták, ha megváltoztatják. A ”Paranoid” albumra nem mellesleg a hard rock/ heavy metal műfaj úttörőjeként tekintenek mindmáig. Az államokban multi-platina lemez lett, 12. helyen tanyázott a Billboard lemezeladási listáján, hazájában, pedig az album lista csúcsára is feljutott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr168529620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása