Old Time RNR Magazine

Hetvenes évek TOP100 - IV. rész (1973)

2016. április 17. - Sebők_Tamás

top_100_hetvenesek.jpgHát ezek nem százasak! Mi viszont megcsináljuk a nagy 100-as listánkat. Új rovatunkban, 10 cikken keresztül mutatjuk be nektek a hetvenes évek rock világának 100 legjobb albumát. Hogy hogyan? Az egyes részek egy adott évbe kalauzolnak el benneteket, és mutatják be azon esztendő 10 meghatározó lemezét. Fokozatosan haladva tovább ismét egy ikonikus esztendőbe érkezünk, ahol szintén nem volt könnyű dolgunk. Íme a 4. rész, ahol 1973 legjobbjait tekinthetitek meg.

Pink Floyd – ”Dark Side Of The Moon”

A ”Dark Side Of The Moon” a Pink Floyd egyik legsikeresebb albuma, mely olyan témákat ölel fel, mint a mindennapi életben ránk nehezedő nyomás, a halál, a háború, az idő és a pénz. Világszerte elismert lemez, sokak szerint a legjobb Pink Floyd album. Mi ezt azzal tudjuk alátámasztani, hogy eláruljuk, hogy tizenötszörös platinalemez lett. A lehető legtöbb listán behúzta az első pozíciót. Világszerte 50 millió példányt adtak el belőle.

 Free – ”Heartbreaker”

A ”Heartbreaker” a Free hatodik, egyben utolsó nagylemeze. Olyan örökzöldek ékesítik a korongot, mint a ’Wishing Well’, a címadó, ’Heartbreaker’, vagy az eufórikus ’Seven Angels’. Ami egyből feltűnő lehet, hogy Andy Freaser helyett a japán Tetsu Yamauchi basszusgitározik, ami egy visszafogottabb basszus-t eredményezett az albumon. Mindezek ellenére nagy sikereket ért el a lemez Angliában és Amerikában egyaránt.

Led Zeppelin – ”Houses Of The Holly”

A ”Houses Of The Holly”-t sokan tekintik egyfajta fordulópontként a zenekar történetében, hiszen ezen a lemezen rendesen háttérbe szorítják a blues irányzatot és egy misztikus hatás jellemzi az egész anyagot. A Grammy-díjra jelölt korong az Államokban a 13. helyen végzett, Angliában pedig felkerült a ’Minden idők Top100 klasszikus rock albuma’ listára is, méghozzá igen előkelő pozícióba. A lemez címadó dala, a ’Houses Of The Holy’ azonban nem fért fel a róla elnevezett albumra, őt a 2 évvel később megjelenő ”Physical Graffiti”-re tették fel Plant-ék.

 

Budgie –”Never Turn Your Back On a Friend”

A ”Never Turn Your Back On a Friend” a Budgie harmadik és egyben legelismertebb lemeze. Bár annak ellenére, hogy sosem váltak kultikus zenekarrá, Amerikában meglepő népszerűségre tettek szert, és olyan zenekarok inspirálódtak a dalaikon, mint a Metallica, a Soundgarden, vagy az Alice In Chains.

Frank Zappa – ”Over-nite Sensation”

„Kiégett!!”, „Nem a legjobb Zappa album” - eleinte ilyen negatív kritikákat is kapott az ”Over-Nite Sensation”. A Billborad lista 32. helyéig is felkapaszkodott, ami azért ellentmond az akkor aktuális szakmai véleményeknek. Később aztán jöttek újabb kritikák, ahol azért minden szakember úgy véli, hogy ennek a lemeznek kötelező helye van Zappa legjobb albumai között.

 The Who – ”Quadrophenia”

A ”Quadrophenia” a The Who második rock operája, 1973 októberében került kiadásra. A dupla albumot mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban pozitívan fogadták. A kritikusok azt is kijelentették, hogy: „soha jobb hangzást nem hallottunk a The Who esetében, mint ezen a lemezen” A pozitív kritikákkal párhuzamosan rengeteg listán is szerepelt a lemez.

The Stooges – ”Raw Power”

A The Stooges harmadik lemeze hatalmas sikert ért el és ehhez nagyban hozzájárult a ’Search & Destroy’ című kislemez sikere is. A punk-rock stílus előfutáraként emlegetett album a legnagyobb zenei magazinoknál elérte az 5/5-ös értékelési státuszt, de ezeken felül sem szégyenkezhetett 9/10-nél sehol nem kapott rosszabbat.

Johnny Winter – ”Still Alive & Well”

A blues, különösen a slide blues egyik kiemelkedő alakja, Johnny Winter 73-as lemeze, a ”Still Alive & Well” már inkább rock-orientáltabb anyag lett. A magazinokban „régóta várt visszatérő lemez”-ként jellemezték az albumot, valamint az „igazán élvezetes” jelzőt is rásütötték többször is.

ZZ Top – ”Tres Hombres”

A „három férfi” a ZZ Top harmadik nagylemeze, mely kereskedelmi áttörést hozott a szakállas brigádnak. Ebből adódóan a listákat is meghódított, pl. a Billboard lista nyolcadik helyén is tanyázott, de a legsikeresebb slágerük, a ’La Grange’ kislemeze is szép sikereket ért el.

Grand Funk Railroad – ”We Are An American Band”

A Grand Funk Railroad hetedik nagylemeze. Egy hónappal a júliusi lemezmegjelenés után már aranylemez lett. A Billboard lista ezüstérmének begyűjtése mellett Kanadában is hatalmas sikere lett az anyagnak, ahol a negyedik helyet célozták meg. A címadó sláger a Billboard Hot 100 listájának tetőfokára is felküzdötte magát, de a ’Walk Like a Man’ is szép sikereket ért el.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr648634362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása