Old Time RNR Magazine

46 éve hunyt el Jimi Hendrix

12 dolog, amit muszáj tudnod mindenidők legnagyobb gitárikonjáról

2016. szeptember 18. - Sebők_Tamás

hendrix.jpgJimi Hendrix vitathatatlanul a világ valaha élt legnagyobb gitárhőse. Az ő nevéhez fűződik az elektromos gitár egy olyan újszerű használati módszere, amit előtte még senki nem csinált – talán el sem képzelt. A 27 évet élt Hendrix ezrek példaképévé vált, és a jelen kor gitárosaira is nagy hatással van zenéje. De ki is volt ő pontosan? És most mindenki képzelje el, hogy ő Jókai Mór és olvassa fel a valaha élt legnagyobb rock ikon 12 pontját.

1942. november 27-én született Seattle-ben. Édesanyja John Allen Hendrixnek nevezte el. Édesapja, James ’Al’ Hendrix a II. világháborúban harcolt, és amikor 1945-ben visszatért Európából, elvált a feleségétől, és a James Marshall Hendrix nevet adta neki. Egészen 1966-os londoni koncertjéig nem használta a Jimi Hendrix nevet, amit a menedzsere, Chas Chandler adott neki, aki mellékesen az Animals basszusgitárosa volt.

Hendrix otthagyta a középiskolát és 1959 májusában bevonult katonának. A The Screaming Eagles ejtőernyős hadosztály tagja lett. Katonai karrierje hamar félbe szakadt, egy évvel később, a huszonhatodik ejtőernyős ugrása után orvosi felmentést kapott, mert szétment a bokája.

Édesapja biztatására kezdett zenélni, aki vásárolt neki egy akusztikus gitárt 5$-ért. Jimi ekkor 15 éves volt. Egy évvel később megkapta első elektromos gitárját, egy Supro Ozark 1560S-t.

Karrierjét session gitárosként kezdte Jimmy James becenéven. 1965 végére több kiváló zenekarban is játszott, beleértve Tina Turnert, Sam Cooke-ot, az Isley Brotherst és Little Richardot. Richarddal adott koncertjei nagyon felkapottak lettek és végül megalapította a Jimmy James And The Blue Flames csapatát, ahol közönséges háttér zenészből szólógitárossá avanzsálódott.

Brit gitáros példaképeinek nyomdokaiba lépve 1966. szeptember 24-én 9.00-kor a londoni Heathrow reptéren landolt. Minden cuccát magával hozta. Segítője Chas Chandler volt, aki megígérte Hendrixnek, hogy bemutatja neki Eric Claptont, aki akkor a Cream tagja volt. 48 órával később már a színpadon jammelt a Clapton-Bruce-Baker trióval.
 
Hendrix szokatlan gitárjátéka miatt, beleértve a fogakkal való pengetést is, egyfajta showman szerepet kapott, amely megalapozta a hírnevét. Az egyik legszokatlanabb dolog talán a gitárja volt, ami  egy megfordított és fordítva húrozott Fender Stratocaster volt, hiszen Jimi bal kézzel gitározott. A balkeze használata miatt, azonban apja azt gondolta, hogy lepaktált az ördöggel.

Fegyvereként a Fender Stratocastert választotta, de karrierje későbbi szakaszában játszott Gibson SG-n, Gibson Flying-V-n Gibson Les Paul-on. Ritkán láthattunk nála Fender Jazzmastert és Fender Duo-Sonicot is.

Jimi a saját zenéjének hitvallásában élt, ő maga „Elektromos Egyház”-ként definiálta azt. Hitét a gyakorlatban a Seattle’s Experience Music Project-ben valósította meg, ahol egy templom egyik termében bármely korosztály megismerhette a zenét.


A Microsoft társalapítója, a szintén Seattle-i származású Paul Allen a ma élő legnagyobb Hendrix rajongók egyike. 1992-ben Seattle-ben egy kedvezményezést nyújtott be, miszerint hozzanak létre Hendrix tiszteletére egy múzeumot, melyet egyébként Al Hendrix is támogatott. Később Allen és a Hendrix család háttérbe szorultak, de a múzeum ettől függetlenül fejlődött, innovatívabb lett, amit Frank Gehry tervezőnek köszönhetünk.

Hendrix nagy barátja volt Miles Davis-nek és a pletykák szerint megállapodtak abban, hogy készítenek egy közös anyagot, de az álom duó soha sem jött létre. A kritikusok azonban nem hagyták annyiban a dolgot rendesen áttanulmányozták Hendrix utolsó hónapjainak zenei anyagát, és arra jutottak, hogy Hendrix utolsó inspirációit Davis-től kapta. Hallhatjuk ezeket a ‘Bitches Brew’ és az ‘On The Corner’ dalokban.

Jimi 1970. szeptember 18-án halt meg. Haláláról számos összeesküvés-elmélet hallható, ezért mindmáig nem tudjuk pontosan miért hunyt el. Egyes nyilatkozatok szerint álmában hányt és ebbe fulladt meg. Ezidőtájt a német korcsolyázónő, Monica Dannemann volt a barátnője, akitől többször kért erős nyugtatókat lefekvés előtt. Ezekből a javasolt mennyiség fél tabletta volt. Jimi halála előtt 9-et vett be. Mindezek mellett alkoholt és kábítószereket is fogyasztott egyszerre. Sajnos 27 évesen eltávozott.

Az ikonikus 1969-es woodstocki koncertje a kezdés előtti másodpercekig feszültséget keltett mindenkiben a Vietnami Háború miatt. A szervezők és maga Jimi menedzsere, Mike Jeffrey is félt, hogy elpattan egy szikra a koncerten és elszabadul a káosz. Meg is kérték Hendrixet, hogy próbálja legdiszkrétebben kezelni Amerika háborús ügyeit. Persze a gitárikon mindezeket figyelmen kívül hagyta, és úgy gondolta, most a világ szeme rajta áll, így adott az alkalom, hogy megjelenjen a színpadon az undor és a háború megvetése. A koncert az amerikai történelem egyik szerves részévé vált.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7511718321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása