Old Time RNR Magazine

Felnőttek Jimi Hendrix unokái – 10 modern gitáristen

2016. október 02. - Sebők_Tamás

cikkhez.jpgMinden gitárosnak megvan a maga kis hőse, akire felnéz, akinek a nyomdokain elindul a zenészpályán, akit hallgatva feltérképezi akár az egész rocktörténelmet. Jimi Hendrix, Eric Clapton, BB King, Albert King, Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher mind pályázhatnak a rocktörténelem legnagyobb gitárhőse címre. Most mégis azt gondoltuk ki, hogy viszünk egy vérfrissítő vonalat a történetbe és összegyűjtjük a 21. század legnagyobbjait, a fent említett nevek unokáit. Dőljetek hátra nyugodtan és hallgassátok/ olvassátok el az Old Time R’N’R Magazine 10 modern gitáristenének listáját.

  1. John Mayer

Biztosan egyetlen női bugyi sem maradt szárazon a 2010-es Pinkpop fesztiválon John Mayer előadásánál. Ezt a videó is szemlélteti. Nos azonban komolyan vizekre evezve azért meg kell hagyni, hogy van spiritusz a mára kissé „elpoposodott” ’mindencsajkedvence’ John Mayerben. Hatalmas tehetség lakozik benne, meg is érdemli, hogy helyet foglaljon a listánkon.

 

  1. Zakk Wylde

Ozzy Osbourne, Black Label Society és a saját szólóanyagai mind-mind bizonyítják, hogy egy modernkori gitáristenként tekinthetünk Zakk Wyldra. Sajátos zenei technikájával igen népes rajongótábort kovácsolt maga mögé, a tetejébe még a Gibson Custommal együttműködve egy saját brand is a nevéhez fűzhető.

 

  1. Gary Clark Jr.

Jimi Hendrix unokája címre minden bizonnyal a 32 éves Gary Clark Jr. pályázhatna legnagyobb sikerrel, és itt most igenis a zenei technikájukra szeretném felhívni a figyelmet. Gary zenéjének szilárd alapot ad a Jimi Hendrix féle blues-rock stílus, emellett a fiatal ikon a jazz-t, a soul-t, country-t, új lemezén pedig a hip-hop-ot is vegyíti a zenéjébe.

 

  1. Nicke Andersson

Meg merem kockáztatni, hogy Nicke Royale jelenleg Európa top3 gitárosának egyike. Az Entombed dobosa, majd a Hellacopters vezéreként ismertté vált svéd zenész ma az Imperial State Electric-ben tolja tovább a garázsrock szekerét, ahol a múlt héten adták ki All Through The Night című 5. nagylemezüket.

 

  1. Derek Trucks

Derek Trucks még szólózenészként szerzett hírnevet magának. Ezzel párhuzamosan az Allman Brothers Band tagjaként zenélt, később pedig a feleségével, Susan Tedeschi-vel hozták össze a Tedeschi Trucks Band-et. A slide gitárosok között biztos kiérdemelné a koronát, de azért ezen a listán is előkelő helyen szerepel. 

 

  1. Jack White

Ha Nicke Anderssonnál említettük a garázs rockot, nem szabad elfelejtenünk a White Stripes-t és a Racounters-t alapító Jack White-ot sem. A zenész géniusz a tetejében maximálisan elnyeri a legtöbb ember szimpátiáját. Engem az It Might Get Loud c. filmben tett alakításával vett meg… úgy örökre.

 

  1. Joe Bonamassa

Tízes évei elején már BB. King mellett nyomta első telecasterén. Bár még nincs 40, máris 12 nagylemezt adott ki és folyamatosan ügyködik valamin, sosem képes leállni. A blues-rock színtér egyik kiemelkedő alakja, méltón viszi tovább, Albert King, BB King, vagy akár Paul Kossoff nevét is.

 

  1. Slash

Slash örök kedvenc mindenki számára. Karizmatikus megjelenésével, kedvességével és persze technikájával mindenkit azonnal levesz a lábáról. A Guns N’ Roses és a Velvet Revolver kiválósága mostanában leginkább Myles Kennedy-vel ügyködik szólóalbumain, bár a Guns N’ Roses körül is forognak az események mostanság.

 

  1. John Frusciante

Ahogy azt Flea, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa mondta: John Anthony Motherf***er Frusciante. 18 évesen ismerte meg a világ. Azután megjárta a pokol legmélyebb bugyrait, majd visszament a Peppersbe egy második felvonásra és 2007 óta senki nem látta. 2009-ben hivatalosan is bejelentette távozását és csakis saját zenei munkásságára koncentrál.

 

  1. Richie Kotzen

Az Old Time R’N’R Magazin modern gitáristene címet pedig Richie Kotzen érdemelte ki. A Poison és a Mr. Big zsenije ma már szólókarrierjével és a The Winery Dogs nevű szupergrouppal tarol. Félelmetesen nagy gitáros és mindezek mellett pofátlan módon még hatalmas hanggal is megáldotta a sors. Csekkoljátok le ti is.

 

+1

Az első hely meghozatalánál hatalmasat dilemmáztunk, de egy hajszállal azért Richie nyert ezelőtt a srác előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4211760485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása