Old Time RNR Magazine

Jóéjt Midnight Rider… Gregg Allmanre emlékezünk

2017. május 28. - Sebők_Tamás

 greggallmanindexkep_1.jpg

Elhajtott a sötétbe. Már nem látjuk a reflektorfényben Gregg Allmant, az Allman Brothers Band alapítóját, a southern-rock műfaj megalapítóinak egyik oszlopát. A Midnight Ridert tegnap, május 27-én veszítettük el.

Az első híresztelések szerint a zenész szívinfarktusban hunyt el, akire felesége talált rá savannah-i otthonában, máshol azt írják, békés körülmények között érte a halál. Allmanről nem mondhatjuk, hogy az utóbbi időben kicsattogott volna az egészségtől. 2010-ben például sürgős májátültetésen esett át, de pár hete már a hospice is szóba került nála. Az utóbbi időszakban is sorra mondta le a koncerteket egészségügyi problémái miatt. Erről nem szeretnénk többet elmondani, hiszen ezt bárki megtalálja a neten, inkább igazi OT-s módon búcsúznánk tőle

The Allman Joy

A hatvanas évek elején az Allman Joy volt Gregg és testvére, Duane első komoly bandája. Nagy mérföldöveket nem kell feljegyezni ebből az időszakból, de hallhatjuk honnan is indult a legendás testvérpár. A zenét talán egyfajta középútként lehetne jellemezni, a beat és a southern rock között.

 

Hour Glass

A The Allman Joy után a Hour Glass következett szintén a gitáros tesóval. Két év, két Liberty Records anyag. A zenekar mellesleg a fent említett floridai Allman Joy és az alabamai Men (szintén southern rock csapat) tagjaiból verbuválódott. A komolyságot az is mutatja, hogy miután Los Angelesbe költöztek, a The Doors és a Buffalo Springfield előtt is nyitottak. A két lemez ellenére a zenekar ritkán játszotta a kiadott dalokat a koncerteken, inkább Yardbirds és Otis Redding feldolgozásokat toltak. Később otthagyták LA-t és a legendás alabamai FAME Studiosban vettek fel maroknyi dalt, melynek kiadását a kiadó megtagadta. Így a csapat szétzülledt. Az Allman tesók visszamentek Floridába és megalapult az Allman Brothers Band  

 

 

Allman Brothers Band

A rocktörténelem talán legcsodásabb évében, 1969-ben Duane Allman, Gregg Allman, Dickey Betts, Berry Oakley, Butch Trucks megalapítják a 2014-ig működő zenekart. Augusztusban megkezdődnek a self titled lemez munkálatai, novemberben meg is érkezik az album, ami nem nagyon nyerte el a közönség szimpátiáját. Amerikai 200-as lista 188. helye volt a legjobb pozíciója.

Szűk egy évre rá jött a folytatás, az Idlewild South. A sajtó a siker felé tett hatalmas lépésként jellemezte az albumot. Jött is utána a máig ikonikus Live at Filmore East, valamint a 72-es Eat a Peach. A zenekar 2014-es feloszlásáig a banda vezetője, frontembere, énekese és billentyűse, gitárosa volt Gregg. Ez idő alatt olyan zenészekkel játszott együtt, és készített lemezeket, mint Warren Haynes, Derek Trucks, vagy Johnny Neel.

 

Gregg Allman Band

Avagy Gregg Allman & friends. ’73-ban jött a debütáló szólólemez, az aranyfokozatig jutó Laid Back, és egyből egy live anyag, mely a The Gregg Allman Tour címet kapta. A 77-es Playin' Up a Storm-ot egy Cher-rel közös album Two the Hard Way-t követte. Tíz év szünet után a nyolcvanas évek végén az I’m No Angel hozott új színt a zenéjébe. Bár a lemez 500.000 eladott példánnyal aranylemez lett és a Billboard-on is Top30-ba került sokan mégsem szimpatizáltak az anyaggal, és a sajtóban sem kapott jó kritikát. Nagy sikert aratott 2011-es visszatérő szólólemeze, a Low Country Blues, melyen Muddy Waters, B.B. King és Otis Rush feldolgozások is hallhatók.

 

A legendás Gregg Allman a maga volt a southern rock. Billentyűjátéka, karakteres hangja előadásai a 2000-es években is hozták a 60-as hetvenes évek hangulatát. Útmutató és örök példakép lehet a műfaj követőinek. A világ ismét egy ikonnal lett szegényebb.

 

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr412546457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása