Old Time RNR Magazine

Let's Play Two - egy szombati Pearl Jam túladagolás margójára

2017. november 14. - fehersolyom

richiaki.jpg

Fazekas Richie, az ország legmenőbb rockandroll-gasztro bloggere, Pintér Miki, a Grungery blog atyja, és a szerző, vagyis jómagam.

Ernie Banks, a Chicago Cubs baseball csapatának  legendás játékosához fűződik egy mondás: Let's Play Two. A háttérsztoriról a ITT olvashattok egy picit a Grungery.hu oldalán. De hogy jön mindez ide, egy rock-oldalra?

Úgy, hogy 2017.11.11.-én a Pintér Miki vezette Grungery nem csak írt arról, hogy játszunk kétszer egymás után, hanem ennek jegyében egy felejthetetlen estet is szervezett a hazai grunge szerelmeseknek.

Először az azonos című film anyanyelvű vetítését nézhették meg az érdeklődők az Urániában, majd a Flop zenekar jóvoltából egy Pearl Jam tribute estet élvezhettek a rajongók a Kassa Hajó gyomrában.

Dupla beszámoló egy szombat esti Pearl jam túladagolásról.

Először is , kezdjük a  filmmel: Eddie Vedder, a PJ énekese óriási szurkolója a csapatnak, így amikor hosszú idő után sikerült a Cubs-nak megnyernie a nemzeti bajnokságot, a banda egy alig két hónappal azelőtti, kiadásra szánt dupla chicagoi koncert anyagát "összevágta" a csapat erre az eseményre szánt filmjével. 

A felejthetetlen, speciális setlistet és vendégeket felsorakoztató koncert -és a róla készült rock-documentary movie- nem egy egyszerű koncertfilm. A sport és a zene összekapcsolódásából egy meglehetősen sajátos hangulatú, nagyon-nagyon emberközeli mozi született, amit már csak azért is ajánlok mindenkinek megtekintésre, mert nem nagyon van még csak hasonló sem a világon.

A zenei élményen túl a filmben megszólalnak a Pearl Jam tagjai, játékosok, szurkolók, és akarva akaratlanul nagyon inspiratívak, még a vásznon keresztül is -és nem mellékesen nagyon sok érdekes háttérinfót kapunk mind a zenekarról, mind a városról. 

Hogy ki mit "vesz ki" magának a filmből,, az egyénenként lehet eltérő, -és spoilerezni sem akarok, -de számomra a legelgondolkodtatóbb momemntum az, amikor Eddie Vedder a koncert vége felé azt mondja: "Kis srácként innen kaptam inspirációt, és most örülök, hogy visszatérhetek ide, és visszaadhatok ebből valamit."

A grunge nagyjainak történetét ismerve különösen nagy jelentősége van ennek: Kurt Cobain, Layne Staley, vagy Andy Wood -sőt, most már Chris Cornell is- elégtek, legendává váltak, de nem tudnak ilyen mondatokat, ilyen lelki fröccsöt megosztani senkivel. Ilyenkor teszi fel a kérdést magának az ember: mi lett volna, ha nem szakad meg az életük fonala, és kicsit érettebben, egy teljesebb élet kiteljesedésében a mai napig tudnának nekünk üzenni. 

Mert ez a koncert, ez a film, ettől a zenekartól, és ettől a baseball csapattól egy olyan motivációs üzenet volt, ami energiát ad a szürke hétköznapokban...

Röviden annyitt, hogy mindenképpen nézzétek meg a Let's Play Two-t: akkor is ha a Pearj Jam nem a kedvenc zenekarotok, vagy ha fogalmatok sincs a baseball-ról. Ez a film ugyanis jóval túlmutat önmagán.

És persze, ha már Let's Play Two, akkor játszunk egy este kétszer: az Uránia Filmszínházban véget ért a vetítés, de az érdeklődők máris átvonulhattak a Kassa hajóra, hogy a -gyakorlatilag erre az alkalomra újjáéledt- Flop zenekar Pearl Jam tribute koncertjét ÉLVEZHESSE. Így, nagybetűvel. Írom ezt úgy, hogy nem vagyok túl nagy barátja a tribute műfajának. Persze meg kell jegyezni, hogy a zenekar alapvetően egy "rendes" csapat, akik valamikor a legendarikus, ködbe vesző múltban egy feldolgozásokat és saját nótákat egyaránt felvonultató banda voltak-ezen az estén csak és kizárólag a Grungery felkérésére, nagyon rövid idő alatt készültek fel erre az estére-erről ITT olvashattok bővebben. Úgyhogy nagy pacsi a srácoknak. Reméljük, egy aktívabb időszak követi majd ezt a bulit  a részükről. Az pedig külön piros pont, hogy azt az embert, aki nélkül sem a filmvetítés, sem a koncert nem jöhetett volna létre - nevesítve, Pintér Miklóst- felengedték a színpadra, hogy "A-Live" is rajonghassunk érte. Egy este a "bloggerek a bloggerekért" jegyében, köszönjük.

"Every Picture Tells a Story", ahogy a jó öreg Rod Stewart énekelte: ez a kép  mindent el is mond, de ha nem érzitek elég kifejezőnek, akkor gyertek el a legközelebbi ilyen estékre, és hanyagoljátok a valóságshow-kat.

Kiss Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9213269403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása