Old Time RNR Magazine

Ripoff Raskolnikov Band koncert a szentesi Hangversenyközpontban

2018. január 28. - Sebők_Tamás

ripoff.jpg

A Zene-Világ-Zene koncertsorozat februári előadásán az osztrák származású énekes- dalszerző, gitáros, „tiszteletbeli magyar” blueszenész, Ripoff Raskolnikov füstös folkos és bluesos zenei világa járja be a szentesi Hangversenyközpont előadótermét.

Értelmiségi családba született Ludwig (Lutz) Knoglinger néven Linzben. Érdeklődése hamar a zene irányába fordult, közel állt a szívéhez a hippimozgalom, ezért az érettségi után, 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat, később az Egyesült Államokba is eljutott. A kezdeti európai népzenék iránti rajongása hamar a blues irányába fordult, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Bob Dylan, Tom Waits Muddy Waters is hatást gyakoroltak rá a folk zene mellett.

Igen erőteljes költői, illetve zenei kifejezésekkel bíró dalai egyszerű témákból táplálkoznak, az élet, a mindennapok olyan kérdéseit fogalmazzák meg, mint a régi szerelmek, a fájdalom, a magány, életéhség, vagy a halálfélelem.

Dalait angol nyelven írja, ezek mellett beszél németül franciául és magyarul is. Szuverén szellemiségű, egyedi művészeti életpályájáért 2010-ben megkapta a Párhuzamos Kultúráért díjat. Osztrák zenekarával érkezett első ízben Magyarországra 1987-ben. Itthon értő közönségre talált zenéje, és ezek után egy interjúban fogalmazta meg számunkra igen szívmelengető mondatát: „lélekben leginkább magyar vagyok…” A hazai zenei életbe való bekapcsolódása után olyan zenészekkel hozta össze a sors, mint a Quimby két vezéregyénisége, Kiss Tibor és Varga Liviusz, de a blues hazai nagyköveteivel, Pribojszki Mátyással és Little G. Weevillel is sokszor megosztotta már a színpadot, sőt előbbivel közös lemezt is készített.

A blues zenét a legtágabb értelmében veszi. Fekete gyökerű, de vérbeli közép-európai bluest játszik, a Bob Dylan és Tom Waits által képviselt irányvonalat követi. Szólózenészként, a Ripoff Raskolnikov Banddel, valamint a Tom Waits dalokat feldolgozó zenekarával, a Braindogs-zal a teljes országot körbejárta már. Február 9-én a együttesével Szentesre hozza el különleges zenéjét, melyet 19 órától a Hangversenyközpontban hallgathatnak meg az érdeklődők.

Sebők Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4413611605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása