Old Time RNR Magazine

Kultikus albumok: Fél évszázados a Koldusok Bankettje

The Rolling Stones: Beggars Banquet

2018. december 06. - fehersolyom

rs_1.jpg

Ma 50 éve, hogy megjelent a The Rolling Stones hetedik lemeze a Beggars Banquet. A csapat egyik legmeghatározóbb anyaga ez, olyan tételek szerepelnek rajta, mint a Sympathy For The Devil, a Jumpin Jack Flash, vagy a Street Fighting Man : a Kövek életművében a mai napig az ultimate sláger kategóriás dalok, amelyek  a mai napig kihagyhatatlan részei a setlistjének.

De nem csak emiatt kultikus ez a lemez. A Beggars Banquet eredetileg júniusra tervezték megjelentetni, de az eredeti borítótervet – egy összefirkált illemhelyet – a Decca Records visszautasította, emiatt egy „kreatív” huzavona indult el ezzel kapcsolatban. Jaggerék novemberre fogadtak el egy kompromisszumos megoldást, így az album decemberben egy meghívót ábrázoló csomagolásban jelent meg.

rs_cover.jpg

(Az eredeti borítóját csak az 1984 -ben kiadott CD változaton engedték először megjelenni.)

A Sympathy For The Devilt pedig egy hónappal korábban, a botrányosan sikerült Rock And Roll Circusban adták elő, így a dal már kiverte  akkor kiverte a ”tiltólista bizottság” biztosítékát, amikor hivatalos lemez formában még meg sem jelent.Itt játszott utoljára együtt a bandával Brian Jones, aki nem sokkal később kivált a zenekarból, és egy évvel később -a 27-esek klubjának első tagjaként- el is hunyt.

A lemezen egyébként számos ismert muzsikus és közéleti szereplő közreműködött:  Jimmy Miller a The Spencer Davis Group és a Traffic producere egyengette a stúdióban az utat. Mellette Nicky Hopkins zongorajátéka is hallható- ő egyébként az 1967-es Between the Buttons lemez felvételekor csatlakozott a bandához, és az 1981-es Tattoo You-ig velük is maradt. Dave Mason , a Traffic korábbi tagja gitáron, shehnaion és mellotronon szállt be a koldusok bankettjébe.  Rocky Dijon kongán színesítette a hangzást, később a Let It Bleed-en is tiszteletét tette, és sokáig volt turnézenész a Köveknél. E mellett dolgozott Stevei Wonder, Ginger Baker és Jimi Hendrix és Taj Mahal anyagain is. Rick Grech , Anglia egyik legsokoldalúbb multi-instrumentalistája hegedűjátéka hallható a Factory Girl-ben. …és végül, de nem utolsó sorban a Watts Street Gospel Kórus a Salt On Earth-ben.

A zenekar történetét alapvetően befolyásoló két múzsa, Marianne Faithfull  és Anita Pallenberg szintén vokáloztak- történetesen mindketten a  Sympathy for the Devil című számban.

A Stones egyik legkiemelkedőbb, és legmegosztóbb lemeze ez, amely 50 év után is megállja a helyét. Az ezt megelőző pszichedelikus és kísérletező Satnaic Majesties nem volt egyértelmű siker, de a Bankettel visszatértek a Kövek a bluesok világába- ezt pedig a közönség és a kritika is értékelte. 

Keith Richards egy 2003-as visszaemlékezésében így értékelte a lemezt: 

„Különbség van a Satanic Majesties és a Beggars Banquet zenei anyagai között. Torkig voltam az egész Maharishi guru szarsággal, a gyöngyökkel és a csengőkkel. Ki tudja honnét szedtük elő őket - az egészet a sok szabad idő hozta ki, de hirtelen kaptunk egy jó nagy adag realitást. A wormwoodi börtönben ülve (- 1967 júniusában Jagger, Richards és Jones drogbirtoklás miatt került bíróság elé, Jones-t óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de Mick és Keef ültek egy kicsit a hűvösön- a szerk.)  elég idő maradt a gondolkodásra. Kurvára idegesített, hogy elkaptak minket. Elhatároztuk, hogy szétszedjük a világot. Abban az időszakban a haragunkat a zenénken keresztül tápláltuk.”

A rock and roll mozgalmat és a fiatalságot rengeteg kritika érte akkoriban a politika és a többségi társadalom részéről. A The Rolling Stones nem egyszerűen scak írt egy lemezt 1968-ban, hanem visszaválaszolt a kritikus hangoknak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7614437102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása