Old Time RNR Magazine

Ted Nugent és a Nagy Fehér Bölény

2021. június 08. - Teakbois

02_2_11.jpg

Ted Nugentet valószínűleg egyetlen valamirevaló hard rock rajongónak sem kell bemutatni. Lenyűgöző riffjeivel és szólóival legalább annyi hívet szerezett magának, mint ahány potenciális rajongót vesztett szélsőséges politikai nézetei hangoztatásával, valamint vadászszenvedélye okán. Ezúttal azonban nem a gitáros megosztó közéleti tevékenységéről lesz szó, hanem arról, mi a közös benne, Charles Bronsonban, Matthew McConaugheyben és az X-aktákban.

Nugentet sokan hajlamosak vérszomjas bambiölőnek tartani, ráadásul újabban a globális felmelegedés tényét is tagadja, amivel minden természetvédőt hitetlenkedő fejcsóválásra késztet. Viszont azt sem árt megemlíteni, hogy az általa lelőtt vadak húsából jócskán kapnak nem csak éttermek, de hajléktalanokat étkeztető alapítványok is, ráadásul némi környezettudatosság is szorult hősünkbe. A nugenti „natural man” hitvallás a „detroiti őrültnek” becézett gitáros több dalában tetten érhető: például egyik korai közönségfavoritjában, a Great White Buffalo-ban is.

02_1_11.jpg

Ted Nugent a kedvenc hathúrosaival

A fehér bölény számos észak-amerikai indián törzs mitológiájának központi alakja, a lakoták róla szóló legendája körülbelül 2000 éves. A szájhagyomány útján terjedő elbeszélés szerint a régmúltban két fiatal indián férfi vadászni ment, és egyszer csak egy fehér szarvasbőr ruhába öltözött gyönyörű nő termett előttük. Az egyik vadász azonnal meg akarta erőszakolni, de mielőtt rávethette volna magát az igéző külsejű áldozatra, holtan esett össze. A másik vadász felismerte a nőben a Teremtő küldöttjét: őt a vonzó lény hazaküldte a törzséhez, mondván, közölje velük, hogy hamarosan meglátogatja őket. Így is történt, és a csodaszép nő egy pipát hozott magával: megmutatta a törzs tagjainak, hogyan használják, megtanította őket imádkozni, valamint minden fontos rituálét elmagyarázott nekik. Távoztában a hölgy az ámuló indiánok szeme előtt fehér bölénnyé változott. Azóta a lakoták és sok más indián közösség számára egyaránt szent állat a fehér bölény, amely a béke, az összetartozás és az indián lét jelképe.

Ted Nugent kora gyerekkorától imádta az indiános történeteket, meghatározó olvasmányélménye volt a magyarul is megjelent Ishi, az utolsó vadember − ebből tanulta meg az íjjal és nyíllal való vadászat alapjait, amely a mai napig kedvenc hússzerzési módszere, bár elképesztő mennyiségű puskát és egyéb lőfegyvert is felhalmozott birtokán. A Great White Buffalo-ban Nugent arról elmélkedik, hogy míg az indiánok képesek voltak tökéletes szimbiózisban élni a bölényekkel, akiknek élelmüket és ruháikat köszönhették, addig a mohó és kapzsi fehér ember elmebeteg módon a kipusztulás szélére juttatta őket. Meglehetősen ironikus, hogy a magát büszke csúcsragadozóként aposztrofáló Nugent és régi ellenlábasai, a legvegetáriánusabb Greenpeace-aktivisták ezúttal azonos platformra keveredtek. Az e slágerében dalra is fakadó gitármágus 1974-ben rögzítette a Great White Buffalo-t: Tooth, Fang & Claw című albumán kapott helyet, amelyet The Amboy Dukes nevű csapatával készített (tőlük azonban nemsokára megszabadult, mivel nem nézte jó szemmel drogos kilengéseiket). Érdekes adalék, hogy 70-es évek amerikai rockrajongóiról szóló, Tökéletlen idők című 1993-as kultfilmben a Matthew McConaughey által játszott Wooderson Tooth, Fang & Claw lemezborítós pólót visel.

02_5_6.jpg

Matthew McConaughey Ted Nugent-pólóban a Tökéletlen idők című 1993-as filmben

A fehér bölény motívumát az 1960-as évek második felétől a popkultúra is felkapta, egyrészt az indián szertartások iránt megnyilvánuló hippi érdeklődésnek köszönhetően, másrészt az amerikai irodalomban és a hollywoodi produkciókban való felbukkanásai révén. Charles Bronson főszereplésével 1977-ben készült el A fehér bölény című film, amelyben a morózus akciósztár „Vad” Bill Hickokot, a legendás mesterlövészt (valóban létezett személy) alakítja, akinek feltett szándéka, hogy végezzen az álmait kísértő fehér bölénnyel, amely ezúttal afféle démoni szörnyként jelenik meg. Szintén a bölény bundájára pályázik Bolond Ló (azaz Crazy Horse, ugyancsak valós személy), a lakota törzsfőnök, akit a karizmatikus indián színész, Will Sampson játszik és aki a közös jeleneteikben túlszárnyalja Bronsont „kisugárzás” terén. A fehér bölény figurája az X-aktákban is megjelenik: a 3. évad 2. epizódjában, a Gemkapocs-akcióban, a sebesült Mulder ügynököt meggyógyító navahók arról értesülnek, hogy fehér bölény született egy lakota farmon, ami a küszöbön álló nagy változások szimbóluma.

02_4_11.jpg

Charles Bronson és a Nagy Fehér Bölény

Ha kellőképp „indiános” hangulatba kerülünk, vagy egyszerűen csak egy klasszikus gitárriffet felvonultató húzós rocknótára vágyunk a műfaj hőskorából, nyugodtan válasszuk a Great White Buffalo-t: garantált a headbangelésre és léggitározásra késztető energialöket.

nugent_20.jpg

Ted Nugent hazafias színű gitárral

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Ted Nugent: Gitármágus bölényháton

Ted Nugent és az íjászok rockhimnusza

Ted Nugent: Mesterlövész rocksztár a Miami Vice-ban (18+)

Fegyverbolond rocksztárok

Charles Bronson mentette meg a Led Zeppelin gitárosát

Diana Ross: A nőiesség diadala

A Heart és a legocsmányabb barrakuda

Fekete Éva, a legszebb kígyóbűvölő (18+)

James Bond kedvese az óriásaligátor ellen (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Sophia Loren elátkozott románca (18+)

Tobe Hooper, a doki és a Bőrpofa (18+)

A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott (18+)

Mindenre kapható modellek életveszélyben (18+)

Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1915249194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása