Old Time RNR Magazine

Waylon Jennings: Lemezfelvétel közben tartóztatták le a country éllovasát

2020. augusztus 23. - Teakbois

jennings_22.jpg

1977. augusztus 23-án vált köztudomásúvá (címlapok sokaságának köszönhetően), hogy az USA egyik legnagyobb becsben tartott country előadója, Waylon Jennings nem csupán kispályás drogos, de igazi kokainhuszár. Ráadásul nem máshol kattant a csuklóján a bilincs, mint a nashville-i hangstúdióban, ahol épp a következő albumán dolgozott zenészbarátaival. Nem csupán kokain birtoklásával vádolták meg, de terjesztési szándékkal is. Waylonunk azonban − igazi sztárcowboyhoz méltóan − végül kikecmergett a slamasztikából.

A DEA (Drug Enforcement Administration – Kábítószer-ellenes Hivatal) emberei pont akkor ütöttek rajta a mit sem sejtő muzsikusokon, amikor épp javában zajlott egy dal felvétele. Az akció kiváltó oka egy névtelen telefonhívás volt, amely szerint Jennings nemrégiben a stúdió címére kapott postán egy tekintélyes adag kokaint − bármilyen meglepően hangzik ez manapság, a ’70-es évtizedben még nem volt ritka a drogterjesztésnek ez a módja, mivel a gyerekcipőben járó postai ellenőrzési módszerek miatt cseppet sem fenyegetett nagyobb lebukási veszéllyel, mint a többi.

jennings_23.jpg

Jennings nem vesztette el a hidegvérét a beözönlő rendőrök láttán; elkérte tőlük a házkutatási parancsot, majd éles szemmel azonnal egy hibára bukkant benne: az irat tévesen a hangstúdió tulajdonosának nevezte őt, miközben csupán bérelte azt. Amíg a rendőrök a korrektúrázott parancsra várakoztak az épület előtt, a country sztár és dobosa komótosan megszabadultak a fülesben említett küldemény tartalmától, valamint a stúdióban tartott egyéb tudatmódosító szerektől. Ennek ellenére Jenningset a házkutatás végeztével őrizetbe vették. Slusszpoén: A gyertyát folyamatosan két végén égető művész két évvel a rajtaütés előtt kapott tiszteletbeli seriffhelyettesi rangot Atoka városának rendfenntartóitól.

A legendás country előadót végül pont a hibásan megfogalmazott parancs okán mentették fel a vádak alól, ő pedig az első adandó alkalommal dalba öntötte meghurcoltatásának élményét: ez lett a Don’t You Think This Outlaw Bit’s Done Got Out Of Hand?, azaz némileg szabad fordításban a Nem gondolod, hogy kissé elvetetted a sulykot, miközben a törvényenkívülit játszottad? Jennings a hamar slágerré nemesedett nótában részletesen elmeséli a letartóztatása történetét, és azon morfondírozik, hogy a jövőben talán nem ártana visszafognia a fogyasztását. Ez sajnos egészen 1984-ig nem sikerült neki: csak ekkor tudott szakítani addigi életmódjával, és leküzdeni napi 1500 dollárt felemésztő kokainfüggőségét. Korai (2002-ben, 64 éves korában) bekövetkezett halálához is a kokainhoz fűződő szoros viszonya vezetett: a szer miatt lett súlyos cukorbeteg, és a kór végül legyőzte őt.

jennings_25.jpg

MÉG TÖBB RETRO:

 

DIXIE RAY, A SZEMÉRMETLEN HOLLYWOODI SZTÁR (18+)

 

SZÉPSÉG A SZÖRNYETEGEK SZIGETÉN (18+)

 

LISZT FERENC, AZ ELSŐ ROCKSZTÁR (18+)

 

A LED ZEPPELIN LEGSZEXIBB MEGGYALÁZÁSA (18+)

 

EROTIKA MORRICONE MÓDRA (18+)

 

YES: ÉLETREVALÓ IGENEMBEREK

 

KANSAS: TOPEKA MASZKOS HŐSEI

 

STEVE HOWE: AKI AZ ISTENEKKEL PENDÜL EGY HÚRON

 

STEVE WALSH: A ROCKSZTÁR, AKI MINDIG SZÁNDÉKOSAN ÁLLT FEJRE

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8916173986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása