Old Time RNR Magazine

Cozy Powell: Tánc az ördöggel

2020. december 29. - Teakbois

powell_32.jpg

E cikk megjelenésének napján lenne 73 éves minden idők egyik legjobb hard rock dobosa, Cozy Powell, aki olyan világhírű zenekarokban játszott, mint a Rainbow, a Black Sabbath és a Whitesnake, valamint olyan sztárelőadók kísérőzenésze volt, mint Jeff Beck, Gary Moore és Brian May. A Led Zeppelin John Bonhamje és a Deep Purple Ian Paice-e mellett sokan őt tartják a legnagyobb hatású hard rock bőrcsépelőnek, az viszont nem túl közismert tény vele kapcsolatban, hogy a dobszólója 1974-ben az év egyik legfőbb brit slágere lett. 

A hangulatos és tempós Dance With The Devil surf rock jellegű nóta, amely Cozy Powell négynegyedes ütemű dobszólójára épül, ám Jimi Hendrix Third Stone From The Sun című szerzeményének ihlető ereje is felfedezhető benne. 1973-ban jelent meg kislemezen, B-oldalán egy másik nem kevésbé lehengerlő Powell-dobszólóval (And Then There Was Skin), és 1974 januárjára egészen a 3. helyig jutott a brit slágerlistán. Érdemes megemlíteni, hogy a dal Dél-Afrikában is kirobbanó sikert aratott, itt azonban Dance With The Drums címmel adták ki, ugyanis a cenzorok attól féltek, hogy azok az őslakosok, akik a hittérítők munkájának következtében ájtatos és babonás keresztényekké váltak, sátáninak és rontást hozónak vélnék az „ördögös” változatát.

Powell 1973-ban egy kitűnő rockbanda, a Bedlam tagja volt, valamint session muzsikusként az RAK lemezkiadó anyagain működött közre, például a brit folk éllovas Donovan Cosmic Wheels című albumán. Donovan menedzsere és producere Mickie Most volt, aki a Dance With The Devil-t is társszerzőként (születési neve − Michael Hayes − alatt) és persze producerként jegyzi. Külön érdekesség, hogy a basszusgitárosi teendőket a nálunk is népszerű magyar származású rockzenész hölgy, Suzi Quatro látta el. E dal felhasználásával készült a diszkófavorit Boney M. Nightflight To Venus/Rasputin-ának intrója, valamint később a Right Said Fred I’m Too Sexy-jébe is „belekeverték” egyes részeit. 1985-ben Mark Edwards, a Steeler és a Lion nevezetű heavy metal bandák dobosa feldolgozta a számot Code Of Honor című instrumentális EP-jén.

1987-ben Powell egy másik dobos fenoménnel, a Spencer Davis Group Peter Yorkjával adta elő élőben a hírnevet hozó slágerét.

Cozy Powell 1998. április 5-én hunyt el egy tragikus autóbalesetben Bristol közelében: 167 kilométer/órás sebességgel csapódott az autópálya védőkorlátjának. A dobosnak ekkoriban egy házas asszonnyal volt viszonya, aki felhívta, és kétségbeesetten közölte vele, hogy a férjének megint eljárt a keze. Powell rögtön a kocsijába pattant, mert eltökélte, hogy megleckézteti a tőle nagyjából 60 kilométerre lakó nőverőt. Sajnos nem kevés alkoholt fogyasztott, mielőtt autóba ült, a közelmúltban véget ért turnéja során szerzett lábfej-sérülése is kínozta, ráadásul az időjárási viszonyok sem voltak kedvezőek aznap. Akkor sodródott ki a sávjából, amikor épp a szeretőjével beszélt mobiltelefonon. A balesetet durrdefekt okozta: Powell elfelejtette becsatolni a biztonsági övét, így átrepült Saabja szélvédőjén, és szörnyethalt.

powell_30.jpg

Ráadás: 

A Dance With The Devil B-oldala, az And Then There Was Skin.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Whitesnake: „Én inkább az idomárnőre másznék rá…” (18+)

Whitesnake: „Szerelemre” felkészülni!

Whitesnake: Szerelemvadász, a feministák rémálma (18+)

Rázd a fámat, baby! – Amikor Jimmy Page és David Coverdale egyesítette (férfi)erőit

Amikor a Deep Purple a hátsó bejáratot használta (18+)

Az ördöggel cimborált a Deep Purple gitárosa

Deep Purple: Sziklaszilárd, tüzes és kőkemény

A Deep Purple és a horrorkirály

Amikor George Harrison fellépett egy Deep Purple koncerten

Deep Purple: A hard rock királyai és a pingpong királynője

Jon Lord: Úriember és vérbeli rocker

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr5016361610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása