Old Time RNR Magazine

Phil Collins, az illegális bevándorló

2021. július 24. - Teakbois

01_22.jpg

Miután Peter Gabriel énekes és Steve Hackett gitáros kilépett a Genesisből, a banda egyrészt fokozatosan egyre kommerszebb, befogadhatóbb zenét kezdett játszani, másrészt egyre jövedelmezőbb sikereket aratott, ami többek közt annak is köszönhető, hogy Phil Collins énekes-dobos szólóban kivitelezett slágerei még inkább rájuk irányították a nagyközönség figyelmét. A Genesis elvont progresszív rockban utazó alakulatból igényes és néha komplex muzsikájú, de alapvetően családbarát pop-rock zenekarrá változott 1983-ra, ezért is meglepő, hogy pont ekkor rukkoltak elő az egyetlen olyan dalukkal, amely szép kis botrányt kavart.

A Genesis cím nélküli 1983-as albumán lévő Illegal Alien szövegét – melyért Mike Rutherford, a csapat basszusgitáros-gitárosa felelős − állítólag az ihlette, hogy a zenekar tagjai nehezen jutottak vízumhoz az egyik amerikai turnéjuk előtt, és ennek hatására eldiskuráltak arról, hogy a mexikói illegális határátlépők sorsa még az övékénél is sanyarúbb. Az is elképzelhető, hogy Phil Collins volt az ötletgazda, mivel pár számban ő dobolt a Brand X nevű fúziós jazz projekt 1979-es albumán (Product), amelyen szerepel egy Dance Of The Illegal Aliens című dal − igaz, ebben nem az ő játékát élvezhetjük, hanem Mike Clarkét.

A slágernek szánt, könnyed és popos hangvételű nótában Phil Collins egyes szám első személyben énekel arról, mivel is telnek egy illegális bevándorlást fontolgató mexikói napjai. Az Illegal Alien 1984-es videoklipjében Collins tipikus két lábon járó sztereotípiaként, azaz zsíros hajú (parókájú) és méretes bajszú hombre-ként jelenik meg, akinek csak az a fontos, hogy meglegyen a napi betevő tequilája és cigije, valamint úgy gondolja, az USA-ban tejjel-mézzel folyó Kánaán várja, ahol minden az ölébe pottyan majd, amit csak megkíván. A Genesis kiadója túlságosan durvának vélte azt a versszakot, amelyben a dalbéli karakter húga szexuális szolgálatait ajánlja fel az illetékeseknek az országba való belépésért cserébe, így ez csak az Illegal Alien albumverziójában hallható, a rádiós változatban és a klipben nem.

02_27.jpg

A Genesis tagjai később nem győztek szabadkozni, mondván, nem az előítéletesség himnuszát akarták a világra szabadítani, csupán a mexikói bevándorlók viszontagságairól szerettek volna beszámolni a maguk angolosan fanyar humorát alkalmazva. Noha akkoriban még egyáltalán nem jellemezte a közéletet az a fajta szélsőséges polkorrektség, amely mára uralkodóvá vált, a Genesisről alaposan leszedték a keresztvizet a kritikusok, és a rockzene egyik legfőbb közönségbázisát adó közép- és dél-amerikai országok rádiós szerkesztői sem voltak elragadtatva a daltól. Az Illegal Alien sehol sem küzdötte fel magát a Top 10-be, Nagy-Britanniában is csupán a slágerlista 46. helyéig jutott. Ezek után nem meglepő, hogy a csapat csupán az 1984-es turnéján adta elő élőben, utána pedig soha többé nem tűzte műsorra.

genesis_alien_22.jpg

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Ilyen volt Phil Collins hippi korszakában

Tisa Farrow: Érzéki amerikai nő Itáliában (18+)

Cápa- és kincsvadászat Vad Kornéllal (18+)

Hogyan nem lett kábítószer-ellenes zsaru Dennis Hopperből? (18+)

Amikor Omar Sharifet majdnem megbotozták (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket” (18+)

Joey Heatherton, a tűsarkúval támadó díva (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Steve McQueen, a veszély szerelmese (18+)

Tobe Hooper, a doki és a Bőrpofa (18+)

Richard Lynch: Sose játssz a tűzzel! (18+)

Marlon Brando, a szexmániás guru (18+)

Jack Palance, a fekvőtámaszozó főgonosz (18+)

Raquel Welch: Szexszimbólum a kereszten (18+)

Amikor James Bond beszólt a Beatlesnek (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

Csúcsdísz lett a világ legveszélyesebb rendezőjéből (18+)

Orson Welles: A méret a lényeg (18+)

Ken Russell: A vadember, aki vibrátort adott Anthony Perkins kezébe (18+)

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t (18+)

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa (18+)

Amikor az új James Bond megütötte a majdnem James Bondot

Marokkói táncparti – Sean Connery emlékére (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4315161410
süti beállítások módosítása