Old Time RNR Magazine

Így telt John Lennon utolsó napja

37 éve nincs közöttünk a The Beatles legendája

2017. december 08. - Sebők_Tamás

john_lennon_chapman_1980.jpg

1980. december 8-án történt a Rock ’N’ Roll történelem legnagyobb tragédiája, meggyilkolták John Lennon-t, a Beatles egykori énekesét, a kor egyik kultikus alakját. Gyilkosa, Mark David Chapman azóta több alkalommal kérelmezte a szabadlábra helyezést a büntetés-végrehajtástól, azonban kérelmét folyamatosan elutasították. Arra a bizonyos napra emlékezünk most vissza.

Hétfőn délben a Dakota-házban, John és Yoko egy fotózáshoz várta a Rolling Stone magazin egyik híres fotósát, Annie Leibovitzot. Lennon mindenben benne volt és ekkor készült el az egyik leghíresebb képük, amelyen anyaszült meztelenül öleli át a teljesen felöltözött Yoko-t. A fotós megígérte nekik, hogy a Rolling Stone címlapjára kerül a fotó. Ez később így is lett.

A fotózás közben Mark David Chapman kijelentkezett a szállodájából és elindult, hogy megvalósítsa a tervét. Annak érdekében, hogy a pisztoly ne látszódjon feltűnően a zsebében, egy kartondarabot rakott elé, és az előző nap vásárolt Lennon – Ono ’Double Fantasy’ lemezét is magával vitte. Úton a Lennon rezidencia felé Chapman betért egy könyvesboltba és megvásárolta J.D. Sallinger Zabhegyezőjét. Kinyitotta a könyvet és az első oldalra felírta: „Ez a hitvallásom”.

Megérkezett a Dakota-ház elé és nem volt más dolga, mint megvárni a házaspárt. Olvasta a Zabhegyezőt, sokat beszélt a portással és egy amatőr fotóssal, Paul Goreshsel, aki sokszor készített lesi fotókat a párról, vagy azokról a sztárokról, akik a Dakota-háznál sétálgattak. Chapman elmesélte Goreshsel-nek, hogy alá szeretné íratni minap vásárolt lemezét John Lennonnal.

A házaspár délután indult a közeli stúdióba, hogy felrögzítse ’Walkin’ On Thin Ice’ című dalát. A kapun kilépve találkoztak Chapmannel, aki teljesen lefagyott, a fotós lökte oda a házaspár elé. Lennon a „1980. December” feliratot írta a lemezre és aláírta, majd elhajtottak a stúdió irányába. A fotós megörökítette az egészet a gépével.

A házaspár 11 óra előtt ért haza a stúdióból, kissé önfeledten, hiszen megtudták, hogy a ’Double Fantasy’ aranylemez lett. Yoko szállt ki először az autóból, őt követte az új demo-kazettákat és egy magnót cipelő Lennon. Chapman már résen volt, egyáltalán nem volt bátortalan. Illedelmesen köszönt Yoko-nak, és megvárta, amíg bemegy. Lennon is Chapmanre nézett majd a kapu irányába fordult. A gyilkos oda szólt neki: „Mr. Lennon!”. Az visszanézett, és ekkor Chapman 5 lövést eresztett ki rá. Egy nem találta el, a többi a hátát és a vállait érte. A szemtanúk azonnal odafutottak, egy férfi kivette a kezéből a fegyvert és megkérdezte, hogy mi folyik itt? „Lelőttem John Lennont” – válaszolta Chapman, majd leült és folytatta a Zabhegyező olvasását. A rendőrség perceken belül kiérkezett, Chapman még mindig olvasott. Nem várakoztak tovább a mentőkre, így a járőrautóban szállították Lennont a Roosevelt kórházba. Az orvosok megkérdezték, hogy tudja-e kicsoda. A későbbi jelentések szerint mindenki azt mondta, hogy Lennon tudatánál volt a kórházba érkezéskor, de nem tudták megmenteni az életét, 40 évesen belehalt a vérveszteségbe. Már a kórházba szállításkor a helyszínre érkezett rengeteg TV csatorna, és adtak hitelesebb, hiteltelenebb híreket. Éjszaka viszont bejelentették, hogy az egykori Beatles tag a kórházban belehalt sérüléseibe.

A legironikusabb az egészben, hogy a ’60-as években egy interjúban megkérdezték Lennon-t, hogy szerinte hogy fog meghalni? Ő poénosan csak annyit mondott: „Biztos valami őrült fog kinyírni.”

Sebők Tamás

A cikk eredetileg a Rockbook.hu hasábjain jelent meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9513455035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása