Old Time RNR Magazine

Progzenekarok, amelyek nem akarták bevenni Elton Johnt

2021. május 12. - Teakbois

elton_john_22.jpg

Elton John minden idők egyik legnagyobb pop-rock slágergyárosa, ám az ő pályája sem indult zökkenőmentesen. Zenekari tagként éveken át nem tudott betörni az élvonalba, viszont szólóelőadóként igen hamar rámosolygott a szerencse. Nem túl közismert tény, hogy profi muzsikusi karrierje elején Elton John a progresszív rock műfajának két kiemelkedő brit alakulatához is csatlakozni szeretett volna, ám ezekre az együttműködésekre végül nem került sor.

Elton John még eredeti nevén (Reginald Kenneth Dwight) játszott a portsmouth-i Simon Dupree & The Big Sound kötelékében. A Simon Dupree nevű tagot nyomokban sem tartalmazó, minőségi soul zenét játszó csapaton 1967-re eluralkodott a korszellemnek megfelelő pszichedelikus láz, és ekkor született a formáció legsikeresebb dala, a Kites. Elton ennek megjelenése után, a Simon Dupree & The Big Sound betegség miatt távozó billentyűse helyére érkezett, hogy kisegítse a Derek, Ray és Phil Shulman testvértrió által vezetett zenekart.

Amint lecsengett a pszichedelikus éra, a három Shulman fivér új bandát alapított, és úgy volt, hogy Elton is velük tart. Amikor azt kérték a leendő sztártól, hogy mutassa meg, miféle nótákat szánna az új együttesnek, Elton két friss szerzeményét, a később világszerte sikert arató Skyline Pigeon-t és a Your Song-ot játszotta le nekik. 

Shulmanék ezek alapján úgy vélték, mégsem lenne előnyös tovább dolgozniuk a billentyűssel, úgyhogy nélküle hozták létre a Gentle Giant-ot, amely a progresszív rock műfajának egyik óriása lett.

A legelvontabb prog csapatok közé sorolt és sokak által istenített King Crimson 1969-ben rögzítette első albumát, amely az In The Court Of The Crimson King címet kapta. Greg Lake basszusgitáros-énekes azonban rögtön a lemez megjelenése után kiállt a zenekarból, Robert Fripp gitáros bandavezér pedig kénytelen volt új tagot vagy tagokat keresni a helyére.

Énekesnek Fripp Elton Johnt szemelte ki, akiről többen is elismerően nyilatkoztak a kollégái közül. Azonban miután meghallgatta Eltonunk addigra már megjelent első szólóalbumát, az Empty Sky-t, úgy döntött, mégsem fizet 250 fontot neki, hogy felénekelje a King Crimson második nagylemezét, az In The Wake Of Poseidon-t, és inkább tovább keresgél. Greg Lake végül visszatért, ám hamarosan megint és immár véglegesen távozott, hogy az Emerson, Lake & Palmer tagjaként írjon rocktörténelmet. Elton John a kudarcok révén rájött, hogy szólóban kell folytatnia, második albumával pedig végre ő is befutott.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász

Mindenre kapható modellek életveszélyben (18+)

Yes: Űrkalandok és végtelen szeretet

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Yes: Életrevaló igenemberek

Dalban küldi el a búsba Donald Trumpot a Yes énekese

Amikor a közönség szó szerint elszállt a Yes-től

John Entwistle és Chris Squire: Az Ökör és a Hal méregerős duója

Amikor majdnem megszületett a Yes Zeppelin

Steve Howe: Aki az istenekkel pendül egy húron

Steve Howe: Amikor a Queen segítségre szorult

Kansas: Topeka maszkos hősei

Steve Walsh: A rocksztár, aki mindig szándékosan állt fejre

Az Aerosmith énekese nem tudta áramtalanítani a Kansast

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

William Shatner: Star Trek és progresszív rock

William Shatner: A Star Trektől a legmocskosabb bárzenéig

Rush: A lázadás Mozgó Képei

Styx: Mozinosztalgia és sátáni üzenetek

Nudizmusért tartóztatták le az Emerson, Lake & Palmer tagját

Ian Anderson: A csúnya, de virtuóz flamingó

A Jethro Tull főnöke és az „álmellű” nők (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3216520064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása