Old Time RNR Magazine

Robby Steinhardt: Búcsú a rock Paganinijétől

2021. július 20. - Teakbois

steinhardt_22.jpg

Tegnap tette közzé a Kansas (minden idők egyik legsikeresebb amerikai progresszív rockzenekara, amely után még a Queen is félt színpadra lépni) rajongói Facebook-csoportja, majd a nemzetközi rocksajtó is a hírt, miszerint július 17-én, 71 éves korában elhunyt Robby Steinhardt, a banda klasszikus felállásának hegedűse, aki a zenekar össze legendás albumán játszott.

Robby Steinhardt nem csupán hegedűvirtuózként erősítette a csapatot, de frontemberi minőségben is: a Kansasben ugyanis két ilyen akadt, Steve Walsh énekes-billentyűs gyakran adott elő duetteket Steinhardttal, aki ráadásul több dalt egyedül énekelt. Steinhardt 1950. május 25-én született a kansasi Lawrence-ben, és rögtön nevelőszülőkhöz került. Nevelőapja a Kansasi Egyetem zenetörténeti tanszékének vezetője volt, ő szerettette meg a fiúval a komolyzenét: olyannyira, hogy Robby 8 éves korában elkezdett hegedülni, kamaszkorában a beatzene szerelmese lett, fiatal felnőttként pedig csatlakozott a White Clover nevű rockegyütteshez, amely még első, 1974-es lemezének kiadása előtt átkeresztelte magát Kansasre. Robby Steinhardt a csapat 10 stúdióalbumán játszott, méghozzá olyan intenzitással, ahogy csak szólógitárosok szoktak. Utoljára tavaly jelentkezett friss felvétellel: közreműködött Jon Anderson (a Yes énekese) 1000 Hands, Chapter 1 című szólóalbumának Activate című dalában. A rock Paganinije élete első szólóalbumán dolgozott, amikor elragadta körünkből a hasnyálmirigyrák. Azzal a Kansas-slágerrel búcsúzom tőle, amelyet a banda szinte minden koncertjén hatalmas sikerrel adott elő frontemberként:

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Kansas: Topeka maszkos hősei

Steve Walsh: A rocksztár, aki mindig szándékosan állt fejre

Az Aerosmith énekese nem tudta áramtalanítani a Kansast

Yes: Életrevaló igenemberek

Yes: Űrkalandok és végtelen szeretet

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Magas állami kitüntetést kapott a Yes billentyűse

Dalban küldi el a búsba Donald Trumpot a Yes énekese

Amikor a közönség szó szerint elszállt a Yes-től

John Entwistle és Chris Squire: Az Ökör és a Hal méregerős duója

Amikor majdnem megszületett a Yes Zeppelin

Steve Howe: Aki az istenekkel pendül egy húron

Steve Howe: Amikor a Queen segítségre szorult

William Shatner: Star Trek és progresszív rock

William Shatner: A Star Trektől a legmocskosabb bárzenéig

Rush: A lázadás Mozgó Képei

Styx: Mozinosztalgia és sátáni üzenetek

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1716632808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása