Old Time RNR Magazine

Bobby Rydell: A philadelphiai srác, aki a Beatlest is megihlette

2020. szeptember 25. - Teakbois

rydell_22.jpg

Az olasz származású Robert Louis Ridarelli 1942-ben született a Pennsylvania állambéli Philadelphiában. Még gyerekfejjel, 1950-ben megnyert egy tévés tehetségkutatót, és innentől kezdve ki sem mozdult a showbiznisz világából. Némi névváltoztatás és pár észrevétlenül maradt kislemez után 1959-ben a Kissin’ Time-mal aratta első sikerét, amely a smárolás végett összebújó ifjú párok egyik kedvence lett. Ezt aztán több nagy sláger követte, például az USA-ban második helyig jutó Wild One, vagy a hatodik helyig felkapaszkodó We Got Love. 1963-ra Bobby Rydell már akkora sztár volt, hogy amikor filmre vitték a korszak egyik legnépszerűbb musicaljének számító Bye-Bye Birdie-t (Janet Leigh, Dick Van Dyke és Ann-Margret főszereplésével), az énekesnek jutó, eredetileg szövegtelen mellékszerepet szövegessé tették, nehogy a rajongói háborogjanak, amiért csak dalolni hagyják a producerek.

Rydell is egyike volt azoknak a visszafogott családbarát rock and rollereknek, akik a rövid lázadó korszaka után szélsebesen ártalmatlanná váló Elvis Presley farvizén futottak be. Az 1960-as évek eleje részben Rydellről szólt a tengerentúlon – olyannyira, hogy Paul McCartney a magyarul is megjelent Beatles Antológiában olvasható nyilatkozata szerint a She Loves You-t Rydell egyik akkoriban sokat sugárzott dala ihlette, ennek hallatán döntötték el John Lennonnal, hogy ők is írnak egy „válaszolgatós” vokálú számot (Macca nem nevezte meg az ominózus Rydell-slágert, Beatles-szakértők szerint a Swingin’ School-ról van szó). 

ann-margret_rydell_22.jpg

Ahogy az Elvis-követők többsége, 1965-re Rydell is teljesen kiment a divatból, a hippi muzsika térhódításakor pedig már végképp nem találta a helyét. Ennek ellenére kitartott még egy ideig, és 1968-ben kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy egy táncolható pszichedelikus tétellel térjen vissza a slágerlisták élére: ez volt a tökéletesre sikeredett Time And Changes, amely azonban sajnos nem érdekelt senkit, a fiatalok ugyanis egészen más fizimiskájú és viselkedésű emberektől akartak efféle dalokat hallani.

Rydell egykori nagyságának két szimbóluma közismert napjainkban: a Grease című 1978-as rock and roll kultfilmben az ő tiszteletére nevezte a forgatókönyvíró Rydell Középiskolának a John Travolta és Olivia Newton-John karakterei által látogatott oktatási intézményt, valamint a New Jersey-i Wildwoodban egy házfalon Rydell önkormányzati portréja díszeleg, ugyanis Wildwood Days című számával nagyban növelte a hely turisztikai vonzerejét.

rydell_24.jpg

MÉG TÖBB RETRO:

 

Tengerparti táncparti Little Richarddal

 

Lee Kerslake: A nyugodt erő birtokosa

 

Paul Williams: Aki furcsából lett különleges

 

Cher és a megváltó szerelem

 

Liszt Ferenc, az első rocksztár (18+)

 

Az első dal, amelyben elhangzott a „rocksztár” szó

 

Rocksztárokkal tépett be dédszüleink kedvenc komikusa

 

Meat Loaf: „Az újságíróknak néha be kell húzni egyet…”

 

Grace Slick be akarta drogozni az amerikai elnököt

 

Jefferson Starship: Hippi romantika és a szex csodája (18+)

 

A „walesi bárdok”, akiket a Beatles karolt fel

 

Napfény Superman, David Lynch és a Beatles

 

Amikor Jimi Hendrix Arthur Lee-vel „meszkalin-muzsikált”

 

Arthur Brown: Aki minden fellépésén „égeti” magát

 

A bokszkirály és a southern rocksztár

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr1116199148
süti beállítások módosítása