Old Time RNR Magazine

John Lennon utolsó kemény rockdala

2020. október 09. - Teakbois

lennon_36.jpg

E cikk megjelenésének napján, azaz 2020. október 9-én ünnepelné 80. születésnapját John Lennon, akit 40 évvel ezelőtt fosztott meg életétől egy elmebeteg pisztolygolyója. A zenei univerzum megújítóját és megkerülhetetlen figuráját talán egyetlen olvasónknak sem kell bemutatni… Legutolsó kemény rockdala viszont nem számít annyira közismertnek, mint azok az örökzöldjei, amelyeket milliók fújnak kívülről – pláne abban a korai verzióban, amelyet az amerikai arénarock éllovasának számító Cheap Trick két tagjával vett fel.

A Beatles egykori vezéregyéniségének fejében 1980 júniusában született meg az I’m Losing You című szám gondolata. A szöveget az a frusztráló esemény ihlette, amikor Lennon hiába próbált hazatelefonálni bermudai nyaralásáról: a felesége, Yoko Ono nem vette fel a kagylót. Az énekesen – aki 1974-ben majdnem szakított a nejével és hónapokon át annak asszisztensével, May Panggel élt – rögtön páni félelem lett úrrá, és arról kezdett fantáziálni, hogy Ono többé nem fog vele szóba állni, most döntött úgy, hogy végképp elhagyja, satöbbi… A szorongás művészi értelemben megtermékenyítőnek bizonyult, és Lennon úgy tekintett a hatására született dalra, mint potenciális slágerre, hazatérve pedig elkezdett dolgozni Double Fantasy című következő albumán.

lennon_ono_36.jpg

A New Yorkban rögzített Double Fantasy produceri teendőit Jack Douglas látta el, akinek egyik nagy volumenű produkciója egy évvel korábban a csupa Beatles-rajongóból álló Cheap Trick legendás dupla élő lemeze az At Budokan volt (a banda és e koncertalbuma jelentőségéről a Trousers gitáros-énekesével, Kőváry Zoltánnal készült interjúmban olvashattok). Eközben George Martin, a Beatles egykori producere a Cheap Trickkel dolgozott Montserrat szigetén a csapat ötödik stúdióalbumán, az All Shook Up-on. Lennon megemlítette Douglasnak, hogy az I’m Losing You-hoz olyasfajta nyers és kemény rockos zenei kíséretet képzelt el, amilyen egyik régebbi dalában, a drogról való leszokás nehézségeit taglaló Cold Turkey-ben hallható. A producernek azonnal a Cheap Trick hangzása jutott erről az eszébe, úgyhogy tárcsázta Martin számát, és kölcsönkérte tőle pár napra a Rick Nielsen gitárost és Bun E. Carlos dobost némi New York-i vendégmuzsikálás végett. A hír hallatán a Cheap Trick tagjai természetesen majd kibújtak a bőrükből örömükben…

nielsen_36.jpgRick Nielsen (fotó: Lynn Goldsmith) 

Nielsen és Carlos 1980 augusztusában lépett be a Hit Factory stúdió ajtaján, hogy Lennon, valamint Tony Levin basszusgitáros és George Small billentyűs társaságában nekiveselkedjenek az I’m Losing You-nak. Néhány próbálkozás után sikerült felvenni a tételt, majd Nielsen elvonult egy hangfülkébe előállítani egy további gitársávot. Ekkor Lennon ezt mondta Carlosnak:

Sajnálom, hogy nem Rick játszott a Cold Turkey-ben, neki való lett volna. Claptonnal vettem fel, aki aznap nem állt a helyzet magaslatán, és csak azt az egy primitív gitártémát tudtam kitaposni belőle, ami a nótában hallható.

carlos_36.jpgBun E. Carlos 

Miközben a kollégája serényen dolgozott, Carlos a közös muzsikálás mellett még egy életre szóló élményt szerzett Lennon társaságában: 

John megkérdezte, hogy lenne-e kedvem elszívni vele egy füves cigit, amíg Rickre várunk. Zenélés után betépés John Lennonnal? Nincs rocker a bolygón, aki erre nemet mondott volna.

A Cheap Trick tagjai által rögzített I’m Losing You végül mégsem került fel a lemezre: a menedzserük a tudtuk nélkül arcátlanul nagy összeget kért a közreműködésükért, amivel megpecsételte a felvétel sorsát. Végül 1998-ban, a John Lennon Anthology című válogatáson látott első ízben napvilágot. Lennon egyébként annyira szerette a dal eme verzióját, hogy amikor más zenészekkel újravette a számot a Double Fantasy-hez, a bérmuzsikusok fülhallgatójában ez szólt „útmutatóként”, miközben feljátszották a saját sávjaikat.

lennon_40.jpg

MÉG TÖBB LENNON ÉS BEATLES:

 

Amikor John Lennon UFO-t látott

Amikor John Lennon fia Chuck Berryvel énekelt

John Lennont nem érdekelte az Apokalipszis most

John Lennon, a „vécés bácsi”

Ringo Starr különös házassága (18+)

Elton John, John Lennon és egy rendhagyó kakukkos óra

Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog – 10 híres dal a Beatles vezéregyéniségéről

A Beatles dobosáról szóló szerelmes dalt énekelt Cher

Mick Jaggerért lobbizott a Beatles

George Harrison utálta Neil Youngot

John Bonham dobolt Paul McCartney Grammy-díjas dalában

A Beatlesszel akart dolgozni Fellini

A „walesi bárdok”, akiket a Beatles karolt fel

Amikor George Harrison fellépett egy Deep Purple koncerten

Menekülő banda – Paul McCartney legfurcsább lemezborítója

A vámpír légi balettje − Harry Nilsson, akiért az egész Beatles rajongott

Napfény Superman, David Lynch és a Beatles

10 dal, amelyet a Beatles elfelejtett megírni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9216232634
süti beállítások módosítása