Old Time RNR Magazine

John Bonham dobolt Paul McCartney Grammy-díjas dalában

2020. április 12. - Teakbois

mccartney_bonham_100.jpg

1979-ben jelent meg Paul McCartney Wings nevű formációjának utolsó albuma, a Back To The Egg, amelyből több millió példány fogyott világszerte, a kritikusok azonban nem szerették, mivel nem vették jó néven az anyagon uralkodó stíluskavalkádot (reggae, New Wave és kemény rock egyaránt előfordul rajta). Pedig a változatosság és az irányzatok közötti bátor csapongás mindig is Macca védjegye volt, már a Beatlesben sem riadt vissza tőle (a dupla Fehér Albumra például ugyanúgy megírta a heavy metal műfaját megteremtő Helter Skeltert, mint a ’30-as évek kupléit idéző Honey Pie-t). Talán ennek az elutasításnak tudható be, hogy McCartney maga sem tartotta később jelentősnek ezt a lemezét, és ezért nem számít manapság közismertnek a tény, hogy két dalában is szerepelt a Led Zeppelin John Bonhamje és John Paul Jonesa, ráadásul az egyik tétel – a Rockestra Theme − 1980-ban elnyerte a legjobb instrumentális rockszerzeménynek járó Grammy-díjat (mellesleg ez volt az első alkalom, hogy ebben a kategóriában is osztottak ilyen elismerést).

Bonham és Jones mellett még jó néhány sztárzenész közreműködött az ominózus nótákban (a másik címe So Glad To See You Here). Íme, a teljes névsor: 

Denny Laine, Laurence Juber, David GilmourHank MarvinPete Townshend – gitár

Steve Holley, John Bonham, Kenney Jones – dob

Paul McCartney, John Paul Jones, Ronnie LaneBruce Thomas – basszusgitár

Paul McCartney, Gary Brooker, John Paul Jones – zongora

Linda McCartneyTony Ashton – billentyűs hangszerek

Speedy Acquaye, Tony Carr, Ray CooperMorris Pert – ütőhangszerek

Howie Casey, Tony Dorsey, Steve Howard, Thaddeus Richard – fúvós hangszerek

Két felkért nagyágyú végül mégsem szerepelhetett a rocktörténelmi jelentőségű számokban. Keith Moon, a Who dobosa egy hónappal a lemezfelvétel megkezdése előtt elhunyt, így helyét a zenekar új bőrcsépelője, a Small Faces és a Faces egykori tagja, Kenney Jones vette át. Jeff Beck pedig azért maradt ki, mert közölte Maccával, hogy maga akarja eldönteni, mit és milyen hangzással játszik majd a gitárján, mire Paulunk rögtön tudatta vele, hogy ez esetben nem tart igényt a szolgálataira.

McCartney 2014-ben a Wings At The Speed Of Sound című 1976-os albumának újrakiadására felrakott egy szintén John Bonham dobolását tartalmazó bónusztételt, a Beware My Love demóverzióját − ebben Bonzo egyedül üt. Macca igencsak whisky-áztatta karcos hangja arra enged következtetni, hogy e ’76-os session napján a Beatles szívtipró géniusza és a Led Zeppelin vadembere szesztestvérekké váltak.

bonham_mccartney_100.jpg

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Amikor a Led Zeppelin énekese még soul műfajban nyomult

Az egyetlen dal, amelyben Jimmy Page énekelt

Rázd a fámat, baby! – Amikor Jimmy Page és David Coverdale egyesítette (férfi)erőit

Amikor a Boney M. főnöke Led Zeppelint diszkósított

Amikor a Led Zeppelin lemosta a színpadról a Doors-t

Charles Bronson mentette meg a Led Zeppelin gitárosát

A francia Elvis kétszer zúzott a Led Zeppelin gitárosával

Magyar színész szerelmével zenélt a Led Zeppelin gitárosa

A Led Zeppelin legszexibb meggyalázása (18+)

Szexklubban kapott aranylemezt a Led Zeppelin (18+)

Amikor Karen Carpenter teljesen kiakasztotta a Led Zeppelin dobosát

Amikor Lucifer fia megátkozta a Led Zeppelint

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr4715607514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása