Old Time RNR Magazine

Willie Nelson: A Miami Vice „texasi kopója”

2021. április 29. - Teakbois

nelson_20_1.jpg

E cikk megjelenésének napján ünnepli 88. születésnapját egy élő legenda, az úgynevezett outlaw (azaz törvényen kívüli) country műfajának Johnny Cash, Waylon Jennings és Kris Kristofferson mellett legfontosabb alakja, Willie Nelson. Mivel hazánkban nincs akkora kultusza a country muzsikának, mint az USA-ban, a többség nem is tudja, hogy az amerikaiak számára Willie bácsi John Lennonhoz vagy Mick Jaggerhez mérhető sztár.

Willie Nelson 1956-ban kezdte profi énekes-gitárosi pályafutását: eleinte jól fésült, öltönyös dalnokként szolgálta ki a közízlést, ám hiába adott ki 11 albumot efféle imázzsal, nem sikerült a bálványok közé emelkednie. A kudarcokba belefáradva pár évre felhagyott a zenéléssel, majd 1972-től kezdve egyre hosszabb hajú, egyre hobósabban öltözködő és egyre többet füvező „törvényen kívüli” western trubadúrként definiálta újra magát. E pálfordulással óriási rajongótábort szerzett magának, és mióta megjelentette vízválasztó 1975-ös albumát, a Red Headed Stranger-t, ő az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb előadója.

vlcsnap-2021-04-28-17h59m42s397_2.pngWillie Nelson a Miami Vice texasi rangerjeként

Willie Nelson olyan amerikai jelképpé vált, mint a Rushmore-hegybe faragott elnökök vagy John Wayne, így nem csoda, hogy idővel a filmesek is kivetették rá a hálójukat. Willie olyannyira nem volt tehetségtelen színész, hogy például Michael Mann 1981-es bűnügyi filmjében, Az erőszak utcáiban simán elhomályosítja még a főszereplő James Caan alakítását is a Caan által játszott kasszafúró egykori cellatársaként.

nelson_johnson_22.jpgWillie Nelson és Don Johnson a Miami Vice forgatásán 

1986-ban Willie bácsi az évtized egyik legmenőbb tévésorozatában, a Miami Vice-ban is tiszteletét tette. Az első ízben 1986. november 7-én sugárzott, El Viejo (Az öreg) című epizódban Willie Nelson egy Jack Pierson nevezetű viharvert texasi rangert (azaz olyan cowboy-zsarut, mint amilyen Chuck Norris cseppet sem viharvert Cordell Walkere) alakít, aki szívén viseli akció közben elhalálozott társa fiának sorsát. Amikor a szintén rendőr fiút megöli egy drogdíler, Pierson egyszemélyes bosszúhadjáratot indít, ám később segítséget kap a széria főszereplőitől, James Crockett-től (az énekelni is remekül tudó Don Johnson) és Ricardo Tubbstól (Philip Michael Thomas). A fináléban westerneket idéző össznépi lövöldözés zajlik, amelynek során Pierson halálosan megsebesül. Kifejezetten érdekes az egyik legkeményebben jointoló (és a hatlövetűvel a való életben is jól bánó) amerikai sztárt drogárusok nemeziseként látni, és a munkásságát ismerőknek rögtön az egyik legnagyobb slágere juthat eszükbe az élmény hatására: az 1979-es My Heroes Have Always Been Cowboys-ban Willie Nelson csupán énekelt vadnyugati példaképeiről, a Miami Vice-ban viszont eggyé vált közülük.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A dal, amely miatt nem ítélték el Willie Nelsont

Saját tűzharca ihlette Willie Nelson egyik fő slágerét

Waylon Jennings: Lemezfelvétel közben tartóztatták le a country éllovasát

Amikor az Eagles gitárosa a Miami Vice-ban szerepelt

Don Johnson: Trükkös hekus és rocksztár

Ted Nugent: Mesterlövész rocksztár a Miami Vice-ban (18+)

Ted Nugent: Gitármágus bölényháton

Ted Nugent és az íjászok rockhimnusza

Ted Nugent: A vadászó gitáros és a Nagy Fehér Bölény

Fegyverbolond rocksztárok

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7816516184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása