Old Time RNR Magazine

John Lawton: Lucifer barátja a Uriah Heepben

2021. július 11. - Teakbois

lawton_22.jpg

2021. június 29-én, 74 éves korában elhunyt minden idők egyik legképzettebb és legegyedibb hangú rockénekese, John Lawton, aki hírnevét elsősorban annak köszönheti, hogy három albumot vett fel a Uriah Heep tagjaként a hetvenes évek második felében, valamint annak, hogy ő volt a rajta kívül csupa német topmuzsikust felvonultató progresszív hard rock csapat, a Lucifer’s Friend frontembere, amelynek lehengerlő erejű negyedik lemezéről jómagam is ódákat zengtem.

John Lawton 1946. július 11-én született az Egyesült Királyságbéli Halifaxban, és a hatvanas évtized elején alapította meg első zenekarát, a The Deans-t, amellyel sorra járták az ifjúsági klubokat. Az első igazán profi csapata a Stonewall nevet viselte, és eme alakulat kötelékében nem kevés színpadi rutint szerzett magának. Így beszélt tapasztalatairól egy 2002-es interjúban:

Munkásklubokban léptünk fel, amelyekről azt kell tudni, hogy csupa a rockzenét általában cseppet sem kedvelő, viszont igencsak félelmetes idősebb bányász és egyéb fizikai munkás látogatta őket, aki a fárasztó napi robot végeztével igazi zenészeket és igazi énekeseket akart hallani. Aki hamisan kornyikált, vagy esetleg csak kiabált éneklés helyett, azt igen hamar kidobták az efféle klubokból – és ezt most tessék szó szerint érteni. Szó sem lehetett róla, hogy beatdalokkal kezdjük a műsort, először a melósok kedvenc ötvenes évekbeli táncdalait kellett előadnunk, és ha elég meggyőzőek voltunk, jöhetett pár aktuálisabb szám is. Nagyon jó iskola volt munkásklubokban zenélni: maximalistává és szerénnyé tett, sohasem vehettem biztosra a sikert, és a rock mellett más irányzatokra is nyitottá kellett válnom. Tudomásom szerint csak én és Tom Jones futottunk be a munkásklubokból az akkori „fiatalok” közül.

lawton_20.jpg

Lawton a Stonewall tagjaként 1969-ben körbeturnézta Németországot, majd a siker hatására úgy döntött, ott marad. Először Asterix néven alapított progresszív rockegyüttest, majd annak tagjaiból létrehozta a Lucifer’s Friendet: utóbbival pont azt a fajta sokszínű rockzenét játszotta, amelyet szeretett, a mindennapi betevőt pedig a Les Humphries Singers nevű, a német tévében gyakran szereplő popformáció egyik énekeseként kereste meg. 1970-ben rögzítette a Lucifer’s Frienddel a Ride The Sky című nótát, amely minden olyan klasszikus heavy metal dal előfutárának tekinthető, amelyben hangszálakrobata énekes hallható. 1974-ben megannyi rocksztár – David Coverdale, Glenn Hughes, Ian Gillan, Ronnie James Dio – társaságában énekelt Roger Glover (a Deep Purple basszusgitárosa) The Butterfly Ball című szólóalbumán, 1976-ban pedig a Uriah Heep őt választotta az alkoholproblémái miatt elvesztette énekese, David Byron utódjául. Három kitűnő Heep-album elkészítése után Lawton előbb szólókarrierbe kezdett, aztán ismét a Lucifer’s Frienddel dolgozott, valamint számos egyéb zenei projektben vett részt. Szerteágazó munkássága megannyi csodálatos dalt eredményezett, ezek közül válogattam össze néhányat annak érzékeltetésére, mekkora jelentőségű énekessel lettünk szegényebbek a halálával.

Asterix – Gone From My Life (1970)

Lucifer’s Friend – Ride The Sky (1970)

Lucifer’s Friend – Hobo (1972)

Lucifer’s Friend – Rock ’n Roll Singer (1974)

Lucifer’s Friend – Sorrow (1974)

Roger Glover & Friends − Little Chalk Blue (1974)

Lucifer’s Friend – Moonshine Rider (1976)

Les Humphries Singers – Sing Sang Song (1976)

Uriah Heep – Sympathy (1977)

Uriah Heep – Free ’n Easy (1977)

Uriah Heep – Put Your Lovin’ On Me (1978)

Lucifer’s Friend – Hey Driver (1981)

Rebel – Wings Of Fire (1982)

Zar – Heart Of The Night (1990)

Lucifer’s Friend – Heartbreaker (1994)

Intelligent Music Project – Things We Can’t Do (2014)

Lucifer’s Friend – Sea Of Promises (2016)

Lucifer’s Friend – Palace Of Fools (2019)

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

David Byron: 12 Uriah Heep előtti dalkincs

Lee Kerslake (Uriah Heep): A nyugodt erő birtokosa

A Uriah Heep torka és Jimi Hendrix szelleme

Nagyon kemény, nagyon szerény… − Megzúzta Mezőkövesdet a Uriah Heep

Tom Jones 11 legjobb duettje

Ronnie James Dio: Az elf, aki meg akarta égetni a Napot

Jack Bruce „nagyvilági ékköve”

Merrell Fankhauser: A dzsungellakó rocksztár

Steve Marriott esete az ólomkatonával

Paul Williams: Aki furcsából lett különleges

Amikor Omar Sharifot majdnem megbotozták (18+)

„Sergio Leone nem hagyta békén a pincérnőket” (18+)

Joey Heatherton, a tűsarkúval támadó díva (18+)

A két Derek, Donald Trump és a kéjsóvár szellem (18+)

Jack Nance útja David Lynchtől a hátsó fertályig (18+)

Sophia Loren elátkozott románca (18+)

A tanárnő, aki a diákja tüzével játszott (18+)

Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7816616748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása