Old Time RNR Magazine

Crosby, Stills & Nash: Guinnevere és a sziget hölgye

2020. december 10. - Teakbois

crs_20.jpg

1969-ben jelent meg a rockzene hőskorának egyik legfontosabb albuma, a Crosby, Stills & Nash énekes/gitáros trió bemutatkozó anyaga, amelyből igen hamar több millió példány talált gazdára, és ma már a hippi muzsika egyik legékesebb mérföldkövének számít. A Buffalo Springfield, a Byrds és a Hollies ex-tagjait felvonultató supergroup-hoz egy évvel később Neil Young is csatlakozott, majd a többiek Young nélkül folytatták, aztán ismét összejöttek vele, satöbbi… (Ennek megfelelően vagy Crosby, Stills & Nash, vagy Crosby, Stills, Nash & Young néven jelentek meg a kiadványaik.) Crosby, Stills és Nash első nagylemeze attól is különleges, hogy Crosby és Nash egyaránt írtak rá olyan számot, amelyben a tehetséges gitáros-dalszerző-énekesnővel, Joni Mitchell-lel kapcsolatos érzéseiket fogalmazták meg.

David Crosby dalát, a Guinnevere-t a zenész állítása szerint három kedvese ihlette: Christine Hinton, Joni Mitchell és egy nő, akit nem kívánt megnevezni. Hinton volt Crosby nagy szerelme, akit Davidünk Joni Mitchell kedvéért hagyott el. 1969. szeptember 30-án (pont azon a napon, amikor a Crosby, Stills & Nash trió bemutatkozó albuma aranylemez lett) Hinton kölcsönkérte Crosby autóját, hogy beteg macskáit állatorvoshoz vigye vele. Útközben az egyik macska az ölébe ugrott, amitől Hinton úgy megijedt, hogy félrerántotta a kormányt – ennek következtében frontálisan ütközött egy iskolabusszal, és szörnyethalt. A meg nem nevezett nő egyes híresztelések szerint Nancy Ross, akit a Byrds és a Flying Burrito Brothers tagja, Gram Parsons csapott le 1966-ban Crosby kezéről. Ross előszeretettel rajzolt pentagramokat a falakra, az 1973-ban elhunyt Parsons pedig dúsgazdag narancstermesztő családból származott. A Guinnevere szövegében nem csupán a legendabéli Arthur király feleségéhez hasonlítja szerelmét/szerelmeit Crosby, de azt is közli, hogy Guinnevere petagramokat rajzolgat, valamint pávák ténferegnek céltalanul a narancsfák árnyékában. Tehát Ross (és Parsons) „szelleme” valóban áthatja a dalt…

Graham Nash szerzeményét, a Lady Of The Island-et teljes egészében Joni Mitchell ihlette, aki a Crosby, Stills & Nash megalakulásakor már nem Crosby, hanem Nash párja volt. Nash még brit beat zenekara, a Hollies kötelékében írta ezt a szerzeményét és a Marrakesh Express-t is, de a zenekar mindkettőt visszautasította, mondván, túl személyes jellegűek, és ezért nem illenek az ő könnyeden kommersz repertoárjukba. Nasht ez késztette arra, hogy az Egyesült Királyságba való hazatérés helyett az USA-ban maradás mellett tegye le a voksát, és rokonlélek társaival megalapítsa a Crosby, Stills & Nash-t.

Ráadás: 

Joni Mitchell 1969-es dala arról, hogy belefáradt David Crosby hűtlenkedéseibe.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A Roxy Music és a dzsungel bombanője (18+)

A magánkopó és a kéjsóvár díva (18+)

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa (18+)

Frank Zappa és a botrányos Haldolog (18+)

Lucifer mágikus zenelakomája

A Monkees és a hollywoodi hippi-zavargások

Supremes: Jó dal a rossz időről

A Walker Brothers gengsztersirató slágere

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Yes: Életrevaló igenemberek

Paul Williams: Aki furcsából lett különleges

Lee Kerslake (Uriah Heep): A nyugodt erő birtokosa

Lynn Carey: Oroszlánkirálynő közeleg!

Glen Campbell, Jimmy Webb és a vonalvizsgáló magányossága

The Byrds: Az első dal, amelyben elhangzott a „rocksztár” szó

Peter Fonda, a szelíden lázadó motoros

Born To Be Wild: A vadnak születettek himnusza

Füstölő és borsmenta: Egy rendhagyó hippi világsláger

Ilyen volt Phil Collins hippi korszakában

A francia Elvis kétszer zúzott a Led Zeppelin gitárosával

Johnny Hallyday: Hippi hard rock francia Elvis módra

Grace Slick be akarta drogozni az amerikai elnököt

Jefferson Starship: Hippi romantika és a szex csodája (18+)

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr7016327088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2020.12.10. 20:03:45

Nahát, jó tudni, hogy nem csak a Young-al közös albumaik érnek valamit.
Olyan pedig már aligha lesz több, tekintettel a tagok közötti finoman szólva is rossz viszonyra.
süti beállítások módosítása