Old Time RNR Magazine

A Heart és a legocsmányabb barrakuda

2021. március 16. - Teakbois

heart_24.jpg

Az 1970-ben alakult seattle-i Heart minden idők legsikeresebb olyan rockzenekara, amelyben nők a főnökök. Az Ann Wilson énekesnő és Nancy Wilson gitáros vezetésével ügyködő csapat napjainkig több mint 35 millió albumot adott el, a nővérek szerzeményei számos alkalommal szerepeltek a nemzetközi slágerlisták élbolyában, az egész Amerika által nézett és hallgatott VH1 zenecsatorna pedig a Heart-ot is beválogatta Minden idők 100 legjobb hard rock előadója című összeállításába. Az együttes legismertebb dala a Barracuda, amely rendhagyó módon született.

Ann Wilson több interjúban is hangsúlyozta, hogy a dal szövegének semmi köze a tengerek veszedelmes lakóihoz: nem valódi barrakudákról szól, hanem azokról az alattomos és ocsmány illetőkről, akik az újságok címoldalán akarják besározni a tisztességes zenészeket, azaz a zugfirkászokról és az érzéketlen lemezkiadói sajtósokról. A Heart legénységének igencsak meggyűlt a baja mindkét emberfajta képviselőivel: A zenekar kiadója, a Mushroom Records olyan álhíreket szivárogtatott ki a sajtónak, hogy a Wilson nővérek valójában vérfertőző szeretők, mire egy rádióriporter másnap a banda koncertje után nekiszegezte a kérdést Ann Wilsonnak: „Hogy van a kedvese?” Ann azt hitte, az igazi párja, Michael Fisher menedzser felől érdeklődik a fickó, amikor pedig kiderült, hogy a húgáról, éktelen haragra gerjedt, faképnél hagyta a riportert, és a szállodai szobájában még aznap este megírta a Barracuda szövegét.

A Heart tagjait olyannyira felháborította a Mushroom Records által kreált pletykaözön, hogy szerződést bontottak velük, de azt nem tudták megakadályozni, hogy a kiadó 1977-ben piacra dobja félkész második albumukat, a Magazine-t. A Barracuda az ugyanabban az évben boltokba került harmadik nagylemezükön jelent meg, amelyet már a Portrait Records forgalmazott. A dal emlékezetes riffjét Nancy Wilson nem saját kútfőből merítette, hanem a Nazareth This Flight Tonight című Joni Mitchell-feldolgozásából. A gitáros hölgy így mesélt egy 2019-es interjúban a Barracuda zenei alapjának keletkezéséről: 

A Nazareth-tel és a Queennel is turnéztunk ekkoriban Európában. A Nazareth minden este előadott egy fogós Joni Mitchell-feldolgozást, amelyhez írtak egy jó kis riffet. Nem szégyellem bevallani, hogy „kölcsönvettem” tőlük, ebből lett a Barracuda riffje. Persze Nazareth-ék rögön észrevették a dolgot, és amikor a dalunk slágerré válása után összefutottunk velük valahol, nem viselkedtek épp kedvesen, le is tolvajoztak engem. Úgy vélem, nem szolgaian másoltam a Nazareth-et, csak inspirációként használtam a riffjüket, és létrehoztam belőle valami sajátot. A rock and roll műfaj kezdetétől mindenki ezt csinálja, az elődeink ötleteiből táplálkozunk.

A Barracuda lett a Heart második olyan dala, amellyel az együttes bekerült az amerikai slágerlista Top 20-ába, a 11. helyig jutottak vele. A Wilson nővérek szerzeménye máig az egyik legkedveltebb rocknóta, az új évezredben sem telik el úgy nap a Föld bolygón, hogy ne tennék adásba rádióadók százai, a kritikusok szerint pedig a dallamos heavy metal mérföldkövének számít.

heart_22.jpg

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Clint Eastwood filmje ihlette az Iron Maiden dalát (18+)

Van, akitől az Iron Maiden főnöke is fél

Fekete Éva, a legszebb kígyóbűvölő (18)

A Judas Priest esete a szobalánnyal (18+)

Rob Halford motorversenyezni akart Freddie Mercuryval

A Bon Jovi hamis orgiája (18+)

Fiatalok és gyorsan tüzelnek: A Bon Jovi énekesének első szólóalbuma (18+)

James Bond kedvese az óriásaligátor ellen (18+)

A zsoldos, aki lesmárolta a diktátort (18+)

Barbara Carrera és a hibrid érzékiség (18+)

A magánkopó és a kéjsóvár díva (18+)

Sandahl Bergman: Conan buja harcostársa (18+)

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

David Byron: 12 Uriah Heep előtti dalkincs

Lee Kerslake (Uriah Heep): A nyugodt erő birtokosa

Nudizmusért tartóztatták le az Emerson, Lake & Palmer tagját

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr616466118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2021.03.17. 08:11:44

A nóta úgy qrvajó, ahogy van!
Vagyis ahogy volt eredetileg is!.
Ann olyan pontos hangilag, hogy “órát” lehetne igazítani hozzá..!
Ráadásul, míg a Nazareth nóta egy sematikus sztenderd, a Barracuda messze érdekesebb, változatosabb, és zeneileg egy másik - magasabb - szint.
Szerintem, persze...

morph on deer 2021.03.17. 08:11:45

Ami lemaradt: a nóta még mindig él, nem is akárhogy! (A duma kicsit hosszú, de megéri! Amúgy az egyik - harmadik? - gitáros Steven Fekete.)

youtu.be/S1_0BXxhTy4

Ez meg csak azért, hogy nagyságrendileg is tudjuk hová tenni a hölgyeket:
(Ha türelmetlen vagy, akkor a 14,00 perc körül kezdd.)

youtu.be/AAsUq2aIyr8

Ugyanez később:

youtu.be/O4ddjfwUANA

Mindez csak annak, aki akár az ötven évvel ezelőtti keményebb zajoktól sem riad meg!

Teakbois · retrokult.blog.hu 2021.03.18. 20:38:40

@morph on deer:

Köszönöm szépen a kommenteket és a linkeket! Először írtam e blogon a Heartról, de nem utoljára.

"Ráadásul, míg a Nazareth nóta egy sematikus sztenderd, a Barracuda messze érdekesebb, változatosabb, és zeneileg egy másik - magasabb - szint."

Egyetértünk!
süti beállítások módosítása