Old Time RNR Magazine

Rosalie Cunningham: Pszichedelikus gyógyír a léleknek

2021. március 17. - Teakbois

yfa7i3h3qecqtwjtdvslm.jpg

Rosalie Cunningham énekesnő, dalszerző és multiinstrumentalista első ízben a progresszív folk rockot játszó Purson frontasszonyaként hívta fel magára a retro jellegű muzsikák rajongóinak figyelmét. A 2011-ben alakult csapatot bizarr zenéje – mintha a Jethro Tull Cherrel szövetkezett volna – a nyugat-európai klubszcéna egyik legnépszerűbb alakulatává tette, a Metal Hammer magazin brit verziója pedig 2013 legjobb 50 albuma közé választotta bemutatkozó nagylemezüket. A Purson a második albuma megjelentetése után feloszlott, Miss Cunningham pedig szinte teljesen egyedül folytatta (a dobszerkó kivételével – amelyet a párja csépel – minden hangszeren ő játszik immár): a progresszív rock zenei struktúráját megtartva egyre pszichedelikusabb irányba mozdult el, és egy olyan mesterművel debütált szólóelőadóként, amely például a Pretty Things legendás S. F. Sorrow-jával rokonítható. A tavaly kitört Covid-járvány némileg keresztülhúzta a terveit (még az elején ő maga is elkapta a vírust, de hamar meggyógyult), ám a napokban új kislemezzel jelentkezett, amely előrevetíti, mi is várható a következő albumától.

A Number 149 mellotronban gazdag pszichedelikus műremek, kitűnő énekmelódiákkal és hangszeres szólamokkal, amely a Strawberry Alarm Clock szellemiségét épp úgy megidézi, mint a már említett Cher korai (’60-as évekbeli) lemezeiét és a Genesis Peter Gabriellel készült anyagaiét. Az énekesnő a következőket mondta e friss szerzeményéről: 

A lezárások miatt eseménytelenné vált az élet, így a múltamból próbáltam ihletet meríteni. A Number 149 arról a házról szól, ahol felnőttem, és amelyről még manapság, felnőtt fejjel is gyakran álmodom. Erős vágy él bennem egy olyan letűnt kor iránt, amikor a világunk sokkal mágikusabb helynek tűnt, mint manapság, és e ház szobái, sőt minden egyes téglája ezt az érzést testesíti meg számomra.

A Fossil Song is nosztalgikus hangulatú zenei értelemben, abszolút autentikus ’60-as évek végi pszichedelikus hangulatot teremt, és e dal hallatán is egyértelmű, hogy Rosalie Cunningham cseppet sem lógott volna ki mondjuk a legendás Monterey-i Popfesztiálról. 

A Fossil Song rendkívül személyes hangvételű, traumadalnak mondanám. Nem akarom részletezni, pontosan milyen érzések ihlették, de biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki átélte már a benne foglaltakat, hiszen mindannyian szerzünk lelki sebeket. Az érzelmi csapások emlékeinek hordozásáról szól e „vidám” szerzemény, és arról, hogy ezeket az emlékeket a sírunkba is magunkkal visszük.

Aki végighallgatja a nótát, mégsem fogja tőle egy hirtelen mozdulattal felvágni az ereit, ugyanis az énekesnő nem kevés humorral és öniróniával tálalja a produkciót (elvégre brit származású), amely kifejezetten kellemes és felemelő élményt nyújt, tehát a megtisztulást szolgálja, nem pedig depresszióba süllyeszt. Izgatottan várom a folytatást, azaz a következő nagylemezt!

76964858_2590416191038626_6244227023489728512_o.jpg

A dalokat ide kattintva lehet megvásárolni.

További hasznos linkek:

Az énekesnő Facebook-oldala...

... és hivatalos honlapja

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Rosalie Cunningham: Pszichedelikus karnevál, ami nagyon szexi

Rush: A lázadás Mozgó Képei

Merrell Fankhauser: A dzsungellakó rocksztár

Phil May: Búcsú a legfőbb brit balhékirálytól

Styx: Mozinosztalgia és sátáni üzenetek

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

Yes: Asztrális utazás a prófétával

Yes: Életrevaló igenemberek

Dalban küldi el a búsba Donald Trumpot a Yes énekese

Amikor a közönség szó szerint elszállt a Yes-től

John Entwistle és Chris Squire: Az Ökör és a Hal méregerős duója

Amikor majdnem megszületett a Yes Zeppelin

Steve Howe: Aki az istenekkel pendül egy húron

Steve Howe: Amikor a Queen segítségre szorult

Kansas: Topeka maszkos hősei

Steve Walsh: A rocksztár, aki mindig szándékosan állt fejre

Az Aerosmith énekese nem tudta áramtalanítani a Kansast

Ian Anderson: A csúnya, de virtuóz flamingó

A Jethro Tull főnöke és az „álmellű” nők (18+)

Nudizmusért tartóztatták le az Emerson, Lake & Palmer tagját

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9716468140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása