Old Time RNR Magazine

Így várta a postást a Marvelettes, a Beatles és a Carpenters

2021. január 27. - Teakbois

marvelettes_22.jpg

Berry Gordy 1959-ben alapította meg a Tamla Records-ot, amely 1960-tól immár Motown néven ontotta magából azt a fajta zenét, amelyet soulként ismert meg a világ, és ezzel a fekete muzsika egyik fellegvára lett. A hódító útjára induló lemezcég első protezsáltjai közé tartozott a Marvelettes női énekegyüttes: mivel a Motown ekkor még igencsak gyerekcipőben totyogott és még nem dolgoztak neki a későbbi dalszerző brigádjai, Gordy 1961-ben azt kérte a lányoktól, hogy szerezzenek valakitől egy dalt, amelyről úgy érzik, sláger lehet belőle. A csapat William Garrett blues nótájával, a Please Mr. Postman-nel érkezett a lemezfelvételre, amely egy szerelemtől sújtott egyénről szól, aki alig várja, hogy befusson a postás a kedvese által küldött következő levéllel. A Motown két feltörekvő producere (Robert Bateman és Brian Holland) ezt követően soul műfajúvá gyúrták Garrett szerzeményét, amely a Please Mr. Postman címet kapta.

A Marvelettes előadásában a Please Mr. Postman óriási sikert aratott, és szinte egy szempillantás alatt az élvonalba emelte a Motown kiadót. A slágerlista élére tört, és az 1961-es év talán legtöbbet dúdolt dala lett a tengerentúlon. Érdemes megemlíteni, hogy a szöveg megírásából egy igazi ex-postás, Freddie Gorman is kivette a részét, a felvételen pedig nem más dobol, mint a pár évvel később soul istenséggé váló „bársonyhangú” Marvin Gaye, aki ekkoriban még ütőhangszeresként próbált érvényesülni.

A Nagy Négyes 1963-ban, a With The Beatles című albuma rögzítésekor állt elő a Please Mr. Postman nyers és erőteljes változatával, amelyben John Lennon rokonszenves szemtelenséggel üvölti a sorokat. A Beatles további két korai Motown örökzöld (You Really Got A Hold On Me, Money (That's What I Want)) feldolgozását is elkészítette az anyaghoz, Gordy pedig mindhárom szerzeményt szinte jelképesnek mondható összegért bocsátotta a banda rendelkezésére, ugyanis majd kibújt a bőréből örömében, hogy a Beatles egyáltalán figyelemre méltatja a portékáit.

A meseszép vokális megoldásokban utazó világhírű testvérduó, a Carpenters 1975-ben, Horizon című albumán jelentette meg a dal azon variációját, amely az ’50-es évek rock and rolljának szellemiségét tükrözi. Karrierjük legnagyobb sikerét aratták vele: ők is a slágerlista legfelső képzeletbeli fokára léphettek a Please Mr. Postman-nel. A Carpenters verzióját a mai napig számos amerikai énektanár adja fel házi feladatként.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Amikor Karen Carpenter teljesen kiakasztotta a Led Zeppelin dobosát

Közel hozzád: A Carpenters és a gyengédség himnusza

Supremes: Jó dal a rossz időről

Paul McCartney tokiói letartóztatása

A betörő, aki pizzát sütött George Harrison házában

Brian Wilson írta Paul McCartney kedvenc dalát

John Lennon utolsó kemény rockdala

Amikor John Lennon UFO-t látott

Amikor John Lennon fia Chuck Berryvel énekelt

John Lennont nem érdekelte az Apokalipszis most

John Lennon, a „vécés bácsi”

Ringo Starr különös házassága (18+)

Elton John, John Lennon és egy rendhagyó kakukkos óra

Lennon élt, Lennon él, Lennon élni fog – 10 híres dal a Beatles vezéregyéniségéről

A Beatles dobosáról szóló szerelmes dalt énekelt Cher

Mick Jaggerért lobbizott a Beatles

George Harrison utálta Neil Youngot

John Bonham dobolt Paul McCartney Grammy-díjas dalában

A Beatlesszel akart dolgozni Fellini

A „walesi bárdok”, akiket a Beatles karolt fel

Amikor George Harrison fellépett egy Deep Purple koncerten

Menekülő banda – Paul McCartney legfurcsább lemezborítója

A vámpír légi balettje − Harry Nilsson, akiért az egész Beatles rajongott

Napfény Superman, David Lynch és a Beatles

10 dal, amelyet a Beatles elfelejtett megírni

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr9616401956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása