Old Time RNR Magazine

Judas Priest: Live Aid és két nagy találkozás

2021. április 05. - Teakbois

priest_22.jpg

1985 legnagyobb koncertattrakciójának Bob Geldof agyszüleménye, az etióp éhezők megsegítése végett rendezett Live Aid volt, amely egyszerre két kontinensen zajlott, és noha az akkori pop- és rockélet krémje lépett fel rajta, ma már csak a Queen 21 percére emlékszik belőle a többség – ez bizony annyira mitikussá vált, hogy az utóbbi évek legsikeresebb zenés filmjében, a Queenről szóló Bohém rapszódiában például hangról hangra és mozdulatról mozdulatra reprodukálták… Bármennyire is elementáris erejű műsort adtak Freddie-ék, nekem a kokaintól kitágult pupillájú és izgága Elton John vagy a kifogástalan gentleman üzemmódban éneklő David Bowie fellépése sokkal jobban tetszett a Queenénél. Részben ezért döntöttem úgy, hogy az elkövetkezendő hónapok során több Live Aid-es jelenést is bemutatok e blogon, mert akad köztük még jócskán figyelemre érdemes a Királynőén kívül. Kezdjük a szegecses bőrruhában prezentált brit acélzene megteremtőivel, a Judas Priesttel!

A Judas Priest legénysége 1985 júliusában épp soron következő stúdióalbumán, a Turbo-n dolgozott a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban. Nem igazán fűlt a foguk a Live Aid-hez, de végül igent mondtak a felkérésre. Júdás papjai az amerikai helyszínen, a philadelphiai John F. Kennedy stadionban (ottani idő szerint délelőtt 11:30-kor) léptek színpadra háromszámos műsorukkal, amelyet a hangosítási hibák mellett kirobbanó energia és a tőlük megszokott profizmus jellemzett. A metálistenek a hippikedvenc Crosby, Stills & Nash folktrió és a pop-rocker Bryan Adams közé „ékelődve” mutathatták meg, mit tudnak – bizarr egy sorrend, annyi szent!

A Judas Priest énekese, Rob Halford két nagy találkozást is megélt a Live Aid-nek köszönhetően. Miután a zenekara elhagyta a színpadot, Halfordot az eseményen ugyancsak fellépő legendás folkénekesnő, Joan Baez meghívta magához az öltözőjébe, és elmondta neki, hogy a fia imádja az általa írt Diamonds And Rust Priest-féle feldolgozását. A másik emlékezetes mítingre a Live Aid afterparty-ján került sor, ahol Halford összefutott Jack Nicholsonnal, aki gratulált neki az aznapi koncertteljesítményéhez, ráadásul kiderült, hogy még Robunk nevét is tudta (ettől a háromszoros Oscar-díjas színészért rajongó énekes szinte könnyekig meghatódott).

Halford 1985-ben masszív alkoholistának számított, és a Live Aid előtt is alaposan „feltankolt” szesszel. A részegségéből szerencsére semmi sem érződött az előadásmódján.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

A Judas Priest esete a szobalánnyal (18+)

Rob Halford motorversenyezni akart Freddie Mercuryval

12 motoros rockhimnusz a legjobbak közül

A Heart és a legocsmányabb barrakuda

A Bon Jovi hamis orgiája (18+)

Fiatalok és gyorsan tüzelnek: A Bon Jovi énekesének első szólóalbuma (18+)

Clint Eastwood filmje ihlette az Iron Maiden dalát (18+)

Van, akitől az Iron Maiden főnöke is fél

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

David Byron: 12 Uriah Heep előtti dalkincs

Lee Kerslake (Uriah Heep): A nyugodt erő birtokosa

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr916490286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.06. 14:50:34

Hagyták volna őket rendesen játszani...
süti beállítások módosítása