Old Time RNR Magazine

Jeff Healey: A hathúros vak mágusa

2021. március 25. - Teakbois

healey_20.jpg

1966. március 25-én született és 2008. március 2-án hunyt el a kanadai Jeff Healey, akit sokan minden idők egyik legjobb blues gitárosának tartanak. Healey még 1 éves kora előtt elvesztette mindkét szemét (ki kellett őket operálni) ideghártya-daganat következtében, és bár ez azt jelentette, hogy sosem láthatja, miféle hangszert is fog a kezében, 3 éves korában már aktívan pengette a gitárt, 9 évesen pedig egy ontariói tévécsatorna műsorában szerepelt csodagyerekként. 15 évesen alapította meg első komolyabb zenekarát, 1988-ra pedig akkora hírnévre tett szert a keményen piáló blues rajongókat váró füstös klubokban (ezek egyikében fedezte fel két blues nagyság, Stevie Ray Vaughan és Albert Collins), hogy a neves Arista Records adta ki bemutatkozó albumát, a See The Light-ot.

A See The Light a blues rock műfajának egyik legsikeresebb ’80-as évekbeli kiadványa lett, rajta az Angel Eyes című balladával, amely az 5. helyig kúszott fel az amerikai slágerlistán, valamint a Hideaway-jel, amelyet a legjobb instrumentális szerzemény kategóriájában Grammy-díjra jelöltek. Érdemes megemlíteni, hogy a See The Light album egyik producere a magyar származású Greg Ladányi volt, aki Healey-n kívül olyanokkal dolgozott együtt, mint a Fleetwood Mac, a Toto és az Eagles Don Henley-je. A See The Light-on sorakoznak Patrick Swayze nagy sikerű akciófilmjének, az 1989-es Országúti diszkónak a betétdalai is. Healey és bandája a film több jelenetében felbukkan, például a jellegzetes „klubketrec” mögött, amelyet az USA keményebb szórakozóhelyein azért húznak a zenészek köré, hogy ne találják el őket a mulatozás hevében alacsonyan szálló sörösüvegek.

Jeff Healey 1990-es Hell To Pay albumával folytatta a diadalmenetet, amelyen Beatles-feldolgozást is játszott a While My Guitar Gently Weeps képében – ebben két szupersztár, az ex-Gombafejű George Harrison és az Electric Light Orchestra Jeff Lynne-je vendégeskedett. Az 1992-es Feel This-szel Healey tovább haladt a korábbi két anyagával kitaposott úton, későbbi albumai azonban egyre visszafogottabb muzsikát tartalmaztak, 2000-től pedig fokozatosan a jazz került előtérbe a lemezein. Csupán a halála évében megjelent utolsó albumán, a 2008-as Mess Of Blues-on evezett ismét rockosabb vizekre.

Jeff Healey karrierjének egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor az amerikai zenerajongók milliói által nézett Night Music tévéműsorban eksztázisba esve, alkalmi sztárzenész-társait (Dr. John zongoristát, Marcus Miller basszusgitárost és Omar Hakim dobost) ámulatba ejtve szólózta „szanaszét” magát a See The Light album címadó tételében. Jeff Healey rövid, ám termékeny földi léte azt bizonyítja, hogy a minőségi, szívből jövő zene a legnagyobb nyomorúságból is ki tudja emelni az embert, aki így valóra tudja váltani álmait.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO

Diana Ross: A nőiesség diadala

Alexis Korner és a lelkiismeretes groove-harcosok

Albert King: Rossz csillagzat alatt született mázlista

Screamin’ Jay Hawkins: Twin Peaks és érzéki lebujzene (18+)

George Thorogood: Velejéig romlott tesztoszteron-blues

Rod Stewart mocskos hétvégéje (18+)

Rod Stewart és a legformásabb lábak (18+)

Rod Stewart tüntetésekre járt csajozni

Merrell Fankhauser: A dzsungellakó rocksztár

Lynn Carey: Oroszlánkirálynő közeleg!

Jó hangulatban az Electric Light Orchestrával

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr3116475694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása