Old Time RNR Magazine

A Deep Purple énekesének kedvenc dalai

2021. május 13. - Teakbois

gillan_23.jpg

Noha kőkemény rockzenét énekelnek, a világ leghíresebb karcos hangú frontemberei közül sokan egyáltalán nem a hard rockot részesítik előnyben, ha arról van szó, mit hallgatnak otthon a négy fal között, vagy épp az autójukban ülve. Lemmyről, a heavy metálba oltott rock and roll falkavezéréről közismert, hogy legszívesebben Buddy Holly és a Beatles muzsikájára érzékenyült el, az egyik kedvenc dalát pedig nem más adta elő, mint az érzelmes balladák nagyasszonya, Barbra Streisand. Ian Gillan, a Deep Purple legendás énekese a profi karrierjét egy Episode Six nevű popcsapatban kezdte, amely a Beatles és a Beach Boys által kitalált dallamvilágot vegyítette a feketék soul zenéjének jellegzetességeivel. És bár Gillan Ritchie Blackmore húzós gitárriffjeire süvöltve szerzett magának hírnevet, az ízlése nem sokat változott az évek során. Személyes kedvenceire vonatkozó meglátásait különféle interjúkból és Ian Gillan – The Autobiography Of Deep Purple’s Lead Singer című 2016-os önéletírásából válogattam össze.

Little Richard – Long Tall Sally (1956)

A nagybátyám jazz-zongorista volt, nálam hallottam először ezt a dalt, és rögtön megfogott (ellentétben a túlbonyolított jazzlemezekkel). Ez volt az első igazi rock and roll sláger, amit hallottam. Elvis nagyobb hatással volt rám, mint Little Richard, de Ricsi volt az első, aki miatt arra gondoltam, hogy ez a fajta zene megér egy misét.

Dusty Springfield – I Only Want To Be With You (1963)

Fantasztikus dal, és mindenkinek akad olyan az életében, akinek eldúdolhatja. Ha romantikus hangulatba kerülök, azonnal eszembe jut, kívülről fújom.

The Beatles – Twist And Shout (1963)

Az első dal, amiben Lennon tényleg nagyon durván kieresztette a hangját. Egyszerűen imádom. Erő, humor, irónia – ez volt Lennon.

The Beach Boys – Good Vibrations (1966)

A Beach Boys énektémái utánozhatatlanok; aki jó énekes akar lenni, annak mindenképp ajánlatos sokat hallgatnia őket. Ez a dal maga a vokális tökély, érthető, hogy hatalmas sláger lett belőle.

Deep Purple − Razzle Dazzle (2003)

A zenekarom rajongói általában értetlenkedni szoktak, ha megnevezem a kedvenc dalomat saját magunktól: nem egy slágerről van ugyanis szó, hanem egy nem különösebben ismert számról egy nem is annyira régi lemezünkről. A Razzle Dazzle a turnézás viszontagságairól szól, így különösen személyes a mondanivalója, és szöveg szempontjából is erre vagyok a legbüszkébb. Tényleg remek rímeket raktam bele.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO:

Franco Nero, a rettenthetetlen cápavadász

Mindenre kapható modellek életveszélyben (18+)

Manfred Mann: „A Beach Boys albuma csodálatos!”

Brian Wilson írta Paul McCartney kedvenc dalát

Brian Wilson a Blues Brothers kedvéért sem szörfözött

Tengerparti táncparti Little Richarddal

Little Richard, a rock and roll eksztázis ősapja

Tawny Kitaen, a Whitesnake és az éj csendje

Négybetűs szóért tartóztatták le a Deep Purple énekesét

Cozy Powell: Tánc az ördöggel

Whitesnake: „Én inkább az idomárnőre másznék rá…” (18+)

Whitesnake: „Szerelemre” felkészülni!

Whitesnake: Szerelemvadász, a feministák rémálma (18+)

David Coverdale & Jimmy Page: „Rázd a fámat, baby!”

Amikor a Deep Purple a hátsó bejáratot használta (18+)

Az ördöggel cimborált a Deep Purple gitárosa

Deep Purple: Sziklaszilárd, tüzes és kőkemény

A Deep Purple és a horrorkirály

Amikor George Harrison fellépett egy Deep Purple koncerten

Jon Lord: Úriember és vérbeli rocker

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr8116542730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.15. 15:38:45

Érdekes volt.
A hazai zenészek közt is lenne néhány meglepetés.
süti beállítások módosítása