Old Time RNR Magazine

Ike és Tina Turner: Elég a dumából!

Kultikus albumok: Ike & Tina Turner – ’Nuff Said (1971)

2021. július 02. - Teakbois

ike_tina_21.jpg

1971-ben látott napvilágot a hihetetlenül termékeny soul házaspár, Ike és Tina Turner ’Nuff Said (azaz Enough Said, vagyis: Elég a dumából!) című albuma, amely a harmadik nagylemezük volt az említett évben és a sokadik közös pályafutásuk 1960-as kezdete óta. Noha Tina Turnert idehaza a ’80-as években született pop-rock slágerei miatt nevezik rocknagyinak, a jelzőt ezerszer inkább az olyan erőteljes, nyers funktól és soultól „csatakos” produkcióiért érdemli meg, mint például a ’Nuff Said.

A ’Nuff Said azt követően jelent meg, hogy Ike és Tina szupersztárrá vált egy vérpezsdítő Creedence Clearwater Revival-feldolgozás és Tina Phil Spector producerguruval rögzített szimfonikus rockslágere okán. A lemez az USA-ban és az Egyesült Királyságban egyaránt nagy sikert aratott, Brazíliában viszont egyenesen a házaspár addigi legkelendőbb kiadványa lett. Noha a duó elsősorban Tina lehengerlő hangjára és kihívó színpadi mozgására alapozta a karrierjét, a címadó dal egy döngölő, funk ritmizálású instrumentális szerzemény, amely két részre bontva (5. és 11. nóta) hangzik el a lemezen. A ’Nuff Said valóságos aranybánya a minőségi fekete zene rajongóinak: akadnak rajta félreérthetetlen szexuális célzásokat tartalmazó klasszikusok (I Love What You Do To Me és I Love Baby), Tina komponista nővére, Alline Bullock által írt „behódolási” himnuszok (az említett hölgy zeneszerzői tevékenységéről egy sort sem találunk Tina Turner magyarul is megjelent és megannyi fontos információt elhallgató önéletrajzi kötetében) a Baby (What You Want Me To Do) és a Pick Me Up (Take Me Where Your Home Is) képében, valamint olyan minőségi Ike-munkák, mint a Tinát Joe Cocker-üzemmódba állító Sweet Flustrations vagy a hófehér és kék szemű soullal kacérkodó Moving Into Hip Style – A Trip Child! Aki úgy érzi, nem csak a napsütéstől, de egy testet-lelket megdolgozó retro albumtól is szívesen megizzadna az idei nyáron, az bátran tegyen próbát ezzel a kitűnő anyaggal.

MÉG TÖBB TEAKBOIS-FÉLE RETRO

Tina Turnerrel a folyó mélyétől a hegy csúcsáig

Tina Turner miatt vették őrizetbe David Carradine-t

Diana Ross: A nőiesség diadala

Supremes: Jó dal a rossz időről

Paul McCartney és Stevie Wonder fekete-fehér slágere

James Brown autós üldözése

Bob Babbitt: A funk magyar skorpiókirálya

Howlin’ Wolf: Üvöltő Farkas a mélyponton

Bernard Purdie: Egészséges funk-erotika (18+)

Paul Williams: Aki furcsából lett különleges

David Byron: 12 Uriah Heep előtti dalkincs

Steve Marriott esete az ólomkatonával

Lucifer’s Friend: Az ördög mágikus zenelakomája

Alexis Korner és a lelkiismeretes groove-harcosok

Amikor Joe Cocker Joe Cockerrel duettezett

Albert King: Rossz csillagzat alatt született mázlista

Amikor John Lennon fia Chuck Berryvel énekelt

Screamin’ Jay Hawkins: Twin Peaks és érzéki lebujzene (18+)

George Thorogood: Velejéig romlott tesztoszteron-blues

Rod Stewart mocskos hétvégéje (18+)

Rod Stewart és a legformásabb lábak (18+)

Rod Stewart tüntetésekre járt csajozni

A bejegyzés trackback címe:

https://otrnrmagazine.blog.hu/api/trackback/id/tr516607284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása